חרדה היא תחושה מוכרת לרבים מאיתנו. היא עשויה להופיע לפני מבחן, פגישה חשובה או החלטה משמעותית ולעיתים היא פשוט נוכחת שם, בלי סיבה נראית לעין.
אם פעם דיברו על חרדה רק כעל מצב רגשי, הרי שכיום ברור שמעורבים בה גם תהליכים גופניים עמוקים. המוח, מערכת העצבים והמערכת החיסונית, כולם שזורים זה בזה, ומה שאנחנו אוכלים משפיע ישירות על האיזון ביניהם.
בנקודה הזאת אבקש להתייחס לתזונה שבעיקרה נועדה להיות אנטי-דלקתית; גישה תזונתית שיכולה לתמוך לא רק בגוף, אלא גם בנפש.
הגוף והנפש כמערכת אחת
כשאנחנו במתח, הגוף מפריש הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין. אלה אמנם חיוניים במצבי חירום, אך כשהם מופרשים באופן מתמשך הם גורמים לדלקת כרונית שקטה.
הדלקת הזו אינה "מחלה" בפני עצמה, אלא מצב שבו הגוף נמצא בדריכות יתר, מצב שעלול לגרום לעייפות, בעיות עיכול, הפרעות שינה, ואפילו תחושת חרדה מוגברת.
כאשר מצמצמים את הדלקתיות בגוף, גם מערכת העצבים נרגעת. מה שנקרא – פחות רעש פנימי, יותר איזון.
מהי תזונה אנטי-דלקתית?
תזונה אנטי-דלקתית מתמקדת במזונות טבעיים, מלאים וטריים שמזינים את הגוף ולא מעמיסים עליו.
היא כוללת בעיקר:
- ירקות ופירות בצבעים עזים, העשירים בנוגדי חמצון.
- דגים עשירים באומגה 3 כמו סלמון, טונה וסרדינים.
- שמן זית, אבוקדו, אגוזים וזרעים.
- קטניות, קינואה, שיבולת שועל ודגנים מלאים.
- תבלינים נוגדי דלקת כגון כורכום, ג’ינג’ר וקינמון.
- במקביל, כדאי להפחית מזונות מעובדים, סוכרים, מאפים לבנים, משקאות ממותקים ובשרים מעובדים, כולם מעוררים תהליכים דלקתיים ויכולים להעצים תחושות של מתח ועייפות.
איך תזונה אנטי דלקתית משפיעה על הנפש?
מזון אנטי-דלקתי משפיע על המוח לא פחות משהוא משפיע על הגוף.
הוא מאזן את רמות הסוכר בדם וכך מונע עליות וירידות חדות במצב הרוח.
הוא משפר את פעילות מערכת העיכול, שידועה כ"מוח השני" שלנו ומייצרת את רוב הסרוטונין בגוף.
הוא מספק מינרלים כמו מגנזיום ואשלגן שמרגיעים את השרירים ואת מערכת העצבים.
והוא מעשיר את המוח באומגה 3 שתורמת לריכוז, לזיכרון ולתחושת רוגע.
כאשר הגוף מקבל את מה שהוא באמת צריך, כך גם הנפש מוצאת את מקומה.
לא רק מה אוכלים, אלא חשוב שנשאל גם איך
הדרך שבה אנחנו אוכלים לא פחות חשובה ממה שנמצא בצלחת.
נסו לאכול לאט, בישיבה נינוחה, בלי טלפון ביד. קחו נשימה לפני כל ארוחה, ולעסו היטב.
כשאנחנו אוכלים מתוך נוכחות, הגוף מפריש פחות הורמוני סטרס והעיכול הופך יעיל יותר.
זכרו: ארוחה היא לא רק הזנה, היא רגע של שקט פנימי.
שילוב של תוספים וצמחי מרפא
במקרים שבהם החרדה נמשכת או מלווה בעייפות וחוסר שקט, ניתן להיעזר בצמחי מרפא.
צמחים כמו פסיפלורה, ולריאן, רודיולה ואשווגנדה נחשבים מרגיעים ומאזנים את מערכת העצבים.
עם זאת, חשוב להתאים את התוספים באופן אישי; הגוף של כל אדם שונה, והתגובה שלו שונה בהתאם. לכן, אני תמיד בונה את התמהיל אחרי אבחון אישי מעמיק.
אבחון והתאמה אישית
בקליניקה שלי אני משלבת אבחון אירידיולוגי (באמצעות גלגל העין) ו-קינסיולוגיה, כדי להבין מהם הגורמים הפיזיים והרגשיים שמגבירים את החרדה אצל כל אדם.
לאחר מכן אני בונה תכנית טיפול המותאמת אישית הכוללת תזונה אנטי-דלקתית, צמחי מרפא, ולעיתים גם הנחיות להרפיה ותרגילי נשימה.
המטרה היא לא רק להפחית את הסימפטומים, אלא להחזיר לגוף את האיזון הטבעי שלו – זה שמאפשר לחיות בשלווה וברוגע.
תזונה, נשימה ותודעה היא הדרך לשקט פנימי
כשהגוף רגוע, המוח נרגע. כשהמוח נרגע, כל מערכת בגוף מתחילה להחלים.
שילוב של תזונה אנטי-דלקתית, תרגול מדיטציה, נשימות עמוקות ופעילות גופנית קלה, יוצר מצע אמיתי לשינוי.
זה לא קסם, זו רפואה טבעית שמכבדת את הגוף ואת הקצב שלו.
שמי יעל בן חור, ואני מזמינה אתכם לעשות את הצעד הראשון לשלווה
שמי יעל בן חור, ואני מטפלת ברפואה משלימה, הרבליסטית קלינית ומאבחנת באמצעות אירידיולוגיה וקינסיולוגיה.
לאורך השנים ליוויתי מטופלים רבים שסבלו מחרדה, עייפות ומתח מתמשך, וראיתי כיצד שינוי תזונתי מדויק, בשילוב טיפול מותאם, משנה חיים של ממש.
אם גם אתם מרגישים שהחרדה שואבת מכם אנרגיה, או שהגוף מאותת לכם לעצור, זה הזמן להקשיב לו.
אשמח להזמין אתכם לשיחת ייעוץ ראשונית, להבין יחד מה הגוף שלכם מספר, ולבנות תכנית טיפול טבעית ומדויקת שתשיב אתכם אל השקט, מבפנים ומבחוץ.