מהו מזון מעובד?
בבואנו לדבר על מזון מעובד אנחנו מתייחסים בעצם לכל מזון שעבר שינוי ממצבו הטבעי.
חיתוך, שטיפה, בישול, שימור, הקפאה, ייבוש, או מאוחד עם מזונות אחרים. מזון מעובד נחשב גם לכזה שנכבש, הוספו לו חומרי טעם, חומרים משמרים, סוכרים, שומנים ועוד.
מכל אלה ניתן להבין ש למושג "מזון מעובד" אין בעצם, נכון לעכשיו, הגדרה חד משמעית ומדויקת
יש הנוטים לייחס חשיבות רבה יותר למשך תהליך העיבוד, מספר השלבים הנדרשים על מנת להבטיח חיי מדף וטעם ועוצמת העיבוד. יש הנוטים לייחס חשיבות רבה יותר לכך שבתהליכי העיבוד מוספים למזון כמויות גדולות של סוכר, מלח ושומנים ופחות מידי או בכלל לא, תוספים של סיבים, וויטמינים
במאמר שלנו אנחנו נתייחס בעיקר למזון המעובד באופן תעשייתי.
ההבדלים בין מזון מעובד למזון אולטרא מעובד
כפי שכבר ציינו בראשית המאמר, כל דבר מאכל שעבר שינוי ממצבו הבסיסי הראשוני, נחשב למזון מעובד. ולכן לא כל מזון מעובד נחשב לרע או מזיק, ישנם מזונות שיש הכרח לעבדם על מנת להפוך אותם למתאימים יותר לשימוש.
המזון האולטרה-מעובד משתמש בחלקים או נגזרות, המופקות מרכיבי המזון הטבעיים המוכרים לנו, להם מוסיפים שמן, מלח, סוכר, צבעי מאכל חומרי טעם ועוד. כלומר, מן המזון המקורי נשאר מעט מאד אם בכלל.
היתרונות בעיבוד מזון
לעיבוד מזון יש יתרונות רבים.
התהליכים השונים כמו בישול, הקפאה, פסטור, חיתוך, ועוד מאפשרים לנו לאחסן את המזון באופן בטוח יותר ומאפשרים זמינות גבוהה יותר של חומרים מזינים קלים לשימוש. דוגמאות למוצרים מעובדים בריאים הם ירקות קפואים, יוגורט, לחם מקמח מלא, סלט ירקות הוא מזון מעובד אך בריא.
אנחנו לא אוכלים עוף חי, אלא מבשלים או מטגנים את חלקיו, גם כאן מדובר בעיבוד.
חסרונות בעיבוד מזון
עיבוד המזון עלול לגרום לנו נזק בריאותי ולהפוך את התזונה שלנו לפחות מאוזנת. הוא זמין, זול יותר מרכיבים טריים וחומרי גלם טבעיים והוא קל להשגה. על כן הנזק שהוא עלול לגרום גדול אף יותר.
בתהליך העיבוד מוסיפים סוכר, מלח או שומן רווי. לעתים קרובות משתמשים גם בחומרים משמרים וחומרי טעם וצבע.
תהליכי עיבוד אלה הם תהליכים שעלולים לגרום לאבדן חלק חשוב ומשמעותי מהחומרים המזינים להם זקוק גופנו, כמו למשל וויטמינים, סיבים תזונתיים, ומינרלים.
בעיה נוספת שעלולה לצוץ עקב עיבוד שכזה הוא היווצרות חומרים מזיקים במזון כשהוא עובר חימום.
השפעת המזון המעובד על גופנו
לאכילה קבועה ושיטתית של מזון מעובד כמו נקניקים, ארוחות מוכנות מיני מאפה שונים ועוד עלולות להיות השלכות בריאותיות שליליות. מדובר בחומרים המעובדים כימית, הם נוטים להיות עשירים ברכיבים מלאכותיים, שומני טראנס, וסוכר ויש להם תרומה משמעותית במחלת השמנת היתר. מחקרים הצביעו על קשר הדוק בין אכילת מזונות אולטרה-מעובדים לעלייה של יותר מ-10% בסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.
השפעה נוספת שיש למזון המעובד ויש לקחתה בחשבון היא, שלעיבוד המזון ישנה השפעה על גזי החממה ועל האקלים הרבה יותר משמעותית מאשר למזון הפחות מעובד.
התייעצו איתי
שמי יעל בן חור, מטפלת ברפואה משלימה, אירידיולוגית, נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא ופרחי באך.
כחלק מטיפוליי, אני מקפידה לבנות תפריט נטורופתי ובו אני ממליצה להפחית ככל הניתן את צריכתו של המזון המעובד (כמובן במידת האפשר, ורצוי וחשוב לשמור על איזון בין צרכים בריאותיים לבין הנאות החיים).
לצד מאמר מידע זה, אשמח לבנות גם עבורכם תפריט תזונתי שיענה על צורכי הגוף והנפש, ויאפשר לבנות חוסן פנימי ופיזי, בריאות טובה ואורח חיים בריא.
ניתן לכתוב לי בוואטסאפ, ליצור איתי קשר טלפוני או להשאיר לי פנייה באתר.