מהי מגרנה?
מיגרנה היא סוג של כאב ראש, בדרך כלל חמור, המתמקד בחצי אחד של הראש. התקף עלול להמשך בין מספר שעות לשלושה ימים ואף יותר.
משך ההתקף, עוצמתו ותדירותו משתנים בין אדם לאדם.
לכאב הקשה מתלווים רגישויות קיצוניות לאור, לרעש, להקאות ובמקרים קשים במיוחד,
עלול התקף מגרנה להשבית את הלוקה בו מכל מלאכה.
יש אנשים שלפני התקף יש להם אאורה. כלומר סימן מקדים. הבזקי אור בזווית העין, או טשטוש ראיה עקצוצים ועוד. אנשים הנוטלים תרופות, ומכירים את הסימן המקדים, יכולים לנסות ולהקל על עוצמת הכאב, כשהם נוטלים אותן מייד עם הופעת האאורה.
למה מיגרנה?
נכון להיום, איש אינו יודע מהי הסיבה המדויקת להתקפיי מיגרנה.
הסברה הגורפת אומרת שמדובר בפעילות מוחית לא רגילה, שמשפיעה על כלי הדם במוח, חוסר איזון בכימיקלים במוח ועוד. נראה שמוסכם על כל החוקרים שהתקפיי המיגרנה כן קשורים לגנטיקה וגורמים סביבתיים ולא פחות מכך, לתזונה לא נכונה.
מעוררי התקפי המיגרנה
ישנם היבטים שונים היכולים לעורר את הופעתה של המיגרנה לרבות:
- הפרעות שינה
- שינויים הורמונליים בנשים
- משקאות אלכוהוליים
- לחץ נפשי
- שינויי מזג האוויר
- הפרעות אכילה
- רגישות למזונות שונים
- ועוד.
תזונה נכונה להקלה בהתקפיי מיגרנה
אנחנו כבר יודעים שלתזונה תפקיד חיוני בשמירה על בריאותנו הפיזית והנפשית.
הקפידו על ארוחות סדירות. אל תדלגו על ארוחות ואם קשה לכם עם שלוש ארוחות מלאות, פצלו אותן לחמש פעמים.
ישנם מזונות ומשקאות לא מעטים שעלולים להיות גורם משמעותי כמעוררי התקפים.
תזונה בריאה
כדאי לנהל יומן תזונה ולציין בו, מידי יום ולמשך תקופה, מה אכלתם ואיך הרגשתם אחר כך. ואם היה התקף, מה אכלתם לפניו. היומן עשוי לסייע לכם לגלות, לפחות את אחד ממעוררי התקפיי המיגרנה, אצלכם, כך שתוכלו להימנע ממנו.
כל אלה ידועים כבר כמעוררי מיגרנה:
מזונות מעובדים כמו נקניקים, נקניקיות ושות', פירות מיובשים, מאכלים ומשקאות קרים מאד (כולנו מכירים את המצח הקפוא – לעתים, הוא יוביל להתקף מיגרנה) שימורים – לעתים החומרים בהם משתמשים לשימור המזון הם המעוררים משקאות אלכוהוליים.
יש אנשים ששוקולד וקפה גורמים להם למיגרנות.
אגב: יש אנשים שדווקא שתיית קפה או אכילת השוקולד – תרגיע את ההתקף. וכאן נכנסת החשיבות של הגישה הנטורופתית שבונה תפריט מותאם אישית לכל מטופל ומטופלת. התפריט יכול להשתנות באופן ניכר אפילו בין בני זוג החיים תחת אותה קורת גג.
נתרן – מלח. תזונה עשירה במלח לעיתים אחראית לכאבי הראש (כולל המיגרנות) הקשורים (בין היתר) לעלייה בלחץ הדם, ולחץ דם גבוה – גורם לכאבי ראש. כיום ישנם מחקרים מקדמיים בלבד המעידים על כך שצריכת המלח עצמה, בלי קשר לעליית לחץ הדם, מהווה גורם משמעותי לכאבי ראש.
תזונה מומלצת לאנשים עם מיגרנות
- מים – הקפידו על שתיה מרובה של מים.
- דגנים מלאים – להרבות בדגנים מלאים בהם יש יותר ויטמינים וסיבים.
כלומר במקום אורז לבן – אורז מלא, במקום לחם לבן – לחם מקמח מלא, מדגנים מלאים וכו'. - פירות וירקות – אכלו מגוון גדול ככל שניתן של פירות וירקות. השתדלו שמחצית מכל ארוחה תכלול ירק ופרי.
- אומגה 3 – מחקרים מוכיחים שצריכה מוגברת של אומגה 3 מפחיתות הן את העוצמה והן את תדירות התקפי המיגרנה. אומגה 3 תוכלו למצוא בסלמון, טונה, אגוזי מלך, כרוב וכרובית ועוד.
התייעצו איתי
ברוכים הבאים לאתרי, שמי יעל בן חור, מטפלת ברפואה משלימה, נטורופתית מוסמכת והרבליסטית.
בתהייה איך מטפלים במיגרנה בעזרת תזונה נכונה, תשובתי היא כי הדבר עשוי להשתנות באופן ניכר בין אדם לאדם. לאחר תשאול אצלי בקליניקה, אשמח לבנות עבורכם תפריט שיביא לשיפור ניכר באיכות חייכם.
בכל שאלה והתייעצות, אני מזמינה אתכם ואתכן להשאיר לי פניה באתר, לכתוב לי בוואטסאפ או ליצור עמי קשר טלפוני.