בחיפוש אחר אורח חיים בריא יותר, רבים אינם מודעים לעובדה כי תחת ידיהם ממש, בחיי היום יום וללא כל מאמץ מיוחד, ממתינים כוחות בריאותיים רבי עוצמה. התבלינים.
מאז ומעולם היו התבלינים חלק חיוני במסורות הקולינריות בעולם. העדר תבלין אחד או תוספת מיותרת של תבלין אחר, ישנו את טעמו של תבשיל שלם. אין מטבח שלא מחזיק תבלינים שונים שיגרו את בלוטות הטעם, יפיצו למרחוק את ריחם של התבשילים, תורמים לבריאות הכללית – עד כדי כך שהם מסוגלים למנוע חוליים שונים. ואפילו משפרים את ערכם התזונתי של המאכלים.
כורכום
הכורכום ידוע בתרכובת הפעילה שלו, כורכומין. תבלין זה מתהדר בתכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, מה שהופך אותו לבחירה מצוינת למלחמה במחלות כרוניות כגון דלקת פרקים ומחלות לב.
מחקרים מראים שכורכומין יכול להפחית דלקת, לשפר את תפקוד המוח, ואפילו להוריד את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים.יעילותו הבריאותית של הכורכום מוגברת כאשר הוא נצרך עם פלפל שחור, המכיל פיפרין, תרכובת המגבירה את ספיגת הכורכומין בעד 2000%.!!
שילוב כורכום בתזונה היומית
- משקאות – ערבוב אבקת כורכום עם חלב חם (חלבי או צמחי), קורט פלפל שחור (לשיפור ספיגת הכורכומין), דבש או סירופ מייפל למתיקות עם תבלינים כמו קינמון או ג'ינג'ר (שגם להם יתרונות בריאותיים משמעותיים). מומלץ לשתות לפני השינה מאחר והמשקה נחשב למרגיע.
- שייק – לערבב בבלנדר בננה, תרד או קייל, כדור אבקת חלבון, חלב שקדים, אבקת כורכום וקורט פלפל שחור. שייק ספציפי זה מקל על מערכת העיכול ומסייע למערכת החיסונית בזכות היותו עשיר בנוגדי חמצון. בעיכול ובתפקוד החיסוני תוך מתן דחיפה נוגדת חמצון.
- בישול – הכורכום משתלב יפה עם תבשילי קטניות, אורז, חומוס וירקות.
קינמון
קינמון מועיל במיוחד עבור אנשים עם סוכרת מסוג 2 או טרום סוכרת, מחקרים מצביעים על יכולתו בהפחתת רמות הסוכר בדם.
הקינמון מכיל נוגדי חמצון כמו פוליפנולים המגנים על הגוף ממתח חמצוני. בעל תכונות אנטי דלקתיות המסייעות בהקלה על תסמיני מחלה שונים כמו אי נוחות במערכת העיכול וקשיי נשימה.
שילוב קינמון בתזונה היומית
- תה קינמון – השריית מקל קינמון במים חמים למשך 10-15 דקות להוסיף פרוסת לימון או מעט דבש לטעם. שתיית תה קינמון עשויה לעזור לווסת את רמות הסוכר בדם, לשפר את העיכול ולספק יתרונות נוגדי חמצון.
- שייק – כפית קינמון טחון לשייק משתלב מצוין היטב עם פירות כמו בננות, תפוחים או פירות יער. ומעבר לשיפור טעמו של השיק הקינמון משפר את הרגישות לאינסולין ומפחית דלקות.
- ארוחת בוקר – תערובת של: קינמון, שיבולת שועל, אגוזים, זרעים ופירות לארוחת בוקר מזינה.
הערה חשובה, כדאי לצרוך קינמון במתינות, כמות מופרזת עלולה לגרור תופעות לוואי
ג'ינג'ר
שילוב ג'ינג'ר בתזונה היומית
- תה ג'ינג'ר – להשרות ג'ינג'ר טרי במים רותחים להוסיף דבש ולימון לתוספת טעם.
- שייק – הוספת חתיכה קטנה של ג'ינג'ר טרי לשייק
- מוקפצים – להוסיף לווק בהקפצת ירקות טריים ג'ינג'ר טרי מגורר.
- מרינדות – שלבו ג'ינג'ר במרינדות לבשרים, דגים או טופו להקפצת הטעם.
- אגוזים עם ג'ינג'ר – אגוזים עם אבקת ג'ינג'ר ומעט דבש לחטיף מתוק ומתובל.
שום
שום הוא מזון-על עמוס בחומרים מזינים. הוא מכיל אליצין, אשר הוכח כבעל תכונות אנטי-מיקרוביאליות, אנטי-ויראליות ואנטי-דלקתיות.
מחקרים שונים מצביעים על כך ששום עשוי לסייע בהורדת לחץ דם, לשפר את רמות הכולסטרול מחקרים מסוימים אף מצביעים על תכונות פוטנציאליות לחיזוק מערכת החיסון, אשר עשויות לסייע במניעת הצטננות ואפילו תכונות מונעות סרטן.
שילוב שום בתזונה היומית
- טיגון – עדין בשמן זית ושמירה בצנצנת לשם בסיס לירקות מוקפצים או פסטות.
- צליה– צולים פקעות שום שלמות בתנור עד לריכוך ניתן למרוח את שיני השום הצלויות על לחם, לערבב לפירה או לשלב במרקים.
- רטבים – הוספת שום טרי לרטבים שונים, לסלטים כמו סלט אבוקדו, סלסה ועוד לבישולים של מרקים ותבשילים.
כמון
כמון ידוע בטעמו הייחודי. לכמון יש יתרונות בריאותיים משמעותיים. הוא עשיר בברזל, החיוני לייצור אנרגיה ולתפקוד החיסוני.
מסייע לעיכול ויש לו השפעות אנטי דלקתיות. מחקרים שונים מראים כי כמון מסייע באיזון רמות הסוכר בדם.
שילוב כמון בתזונה היומית
ניתן להשתמש בו במרקים, תבשילים כמו קציצות בשר ודגים. הוסיפו אותו לתבשיל חומוס, עדשים או קישואים.
משתלב היטב בתיבול סלטי קטניות, חומוס יחד עם שמן זית לימון ופלפל
בקיצור, ניתן להשתמש בכמון טחון בתערובות תבלינים, קארי, מרקים, ירקות צלויים ועוד.
פלפל שחור
בעל אינסוף יתרונות בריאותיים. פיפרין בפלפל שחור משפר את הזמינות הביולוגית של חומרים מזינים ותרופות שונות, מה שהופך אותו למשל למסייע משמעותי בשיפור ספיגת הכורכומין מהכורכום.
לפלפל שחור תכונות נוגדות חמצון מסייע לדרכי העיכול על ידי גירוי ייצור חומצות הקיבה.
שילוב פלפל שחור בתזונה היומית
פשוט להוסיף מעט פלפל שחור גרוס טרי כמעט לכל מנה שתעלו על דעתכם, כדי לשפר את הטעם והספיגה התזונתית לדוגמא
פלפל שחור גרוס טרי לירקות מאודים, קלויים או חיים כדי לשפר את טעמם.
השתמשו בפלפל שחור כתיבול לבשרים כמו עוף, בקר ולדגים לפני הצלייה או האפייה.
למרקים, תבשילים ורטבים. מטבלים וממרחים כמו חומוס, שעועית, גבינות ועוד.
פלפל שחור
אורגנו עשב בעל תכולת נוגדי חמצון גבוהה. הוא מכיל תרכובות כגון תימול ו-carvacrol, אשר הוכיחו תכונות אנטי-מיקרוביאליות, ובעל פוטנציאל להפחתת דלקות ובעיות נשימה.
שילוב אורגנו בתזונה היומית
לאורגנו טרי יש טעם עדין יותר בהשוואה לאורגנו מיובש, לכן חשוב להתאים את הכמויות כף אחת של אורגנו טרי שווה לכפית אורגנו מיובש. חשוב לשמור על אורגנו מיובש במקום קריר וחשוך ואורגנו טרי במקרר עטוף במגבת נייר לחה
הוסיפו אורגנו מיובש למרקים, תבשילים וצ'ילי.
רטבים – לרוטב פסטה, מרינדות או רוטב פיצה.
ירקות קלויים – ירקות עם שמן זית, שום ואורגנו לפני הצלייה.
שפשפו אורגנו מיובש על בשרים ועופות לפני הצלייה או האפייה לתוספת טעם.
תה אורגנו – כמה עלי אורגנו טריים חלוטים בכוס מים רותחים הופכים למשקה בעל תכונות מרגיעות
לסיכום
שילובם של התבלינים הכל כך זמינים ונגישים הללו בתזונה היומית היא אחת הדרכים הקלות והנוחות ביותר לשמירה על הבריאות.
הם בעלי תכונות אנטי דלקתיות, נוגדות חמצון ועוד ויתרונותיהם הבריאותיים המשמעותיים מתווספים לטעמים הנפלאים שהם מוסיפים למזון.