המתח נוכח בכל תחומי החיים המודרניים, ומחלחל אל תוך השגרה היומיומית. החל מלחצים הקשורים לפרנסה ולעבודה, ועד לשגרת היומיום המשפחתית והבינאישית.
המתח הקבוע שאיננו מרפה של ערנות יתר ודאגה משפיע על בריאותנו הנפשית והפיסית. מבחינה פיזית: מתח יכול לגרום לכאבי ראש, בעיות עיכול ואפילו להחלשתה של מערכת החיסון.
מתח כרוני עלול אף להחריף עד כדי לבעיות בריאות חמורות כגון מחלות לב וכלי דם והשמנת יתר.
מבחינה נפשית, מוביל הלחץ למצבי חרדה, דיכאון ותשישות, הפוגעים לא אחת בתפקוד הקוגניטיבי, פוגעים בכושר הריכוז, משפיעים על מצב הרוח הכללי וכתגובה גם על מערכות היחסים השונות שלנו. לכן, חשוב ביותר למצוא כמה שיותר דרכים להפחתת הלחצים, לנהל אותם ולא שהם ינהלו אותנו.
המתח והתזונה
מתח מפעיל את תגובת "הילחם או ברח" של הגוף. בתגובה זו משתחררים בבת אחת הורמונים כמו קורטיזול ואדרנלין.
המעלים את לחץ הדם, מגבירים את קצב הלב ותורמים לתחושות של חרדה ולחץ. במזונות מסוימים ניתן למצוא חומרים מזינים שביכולתם לנטרל במידה את תגובות הלחץ ולקדם רגיעה.
רכיבי תזונה מרכזיים להפחתת לחצים
חומצות שומן אומגה 3 חומצות שומן אומגה 3 הן שומנים חיוניים הממלאים תפקיד מכריע בבריאות המוח.
מחקרים הראו כי שומנים אלו יכולים להפחית דלקת ורמות קורטיזול, מה שמוביל לשיפור הבריאות הנפשית. מחקר שפורסם ב- Translational Psychiatry הצביע על כך שצריכה גבוהה יותר של אומגה 3 קשורה לרמות נמוכות יותר של חרדה ודיכאון.
מזונות עשירים באומגה 3 – דגים שומניים סלמון, מקרל, סרדינים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה ואגוזי מלך
מגנזיום
מינרל חיוני המעורב ביותר מ-300 תגובות ביוכימיות בגוף, כולל ויסות של נוירוטרנסמיטורים המשפיעים על מצב הרוח. מחקר ב-Journal of the American College of Nutrition מצא שאנשים הצורכים מגנזיום בכמות גבוהה יותר סובלים משמעותית פחות מתופעות של חרדה, דיכאונות ולחץ.
מקורות מגנזיום – עלים ירוקים כמו תרד וקייל, שקדים, גרעיני דלעת, אורז חום, קינואה
פרוביוטיקה
מחקרים שונים מצביעים על קשר חד משמעי שבין בריאות המעיים לבריאות הנפשית. קשר זה מכונה ציר המעי-מוח. פרוביוטיקה – חיידקים מועילים המצויים במזונות מותססים, יכולה להשפיע על הקשר הזה. מחקר שפורסם ב-Psychiatry Research דיווח כי תזונה עשירה בפרוביוטיקה מסייעת משמעותית להפחתת רמות לחץ וחרדה
דוגמאות למזונות פרוביוטיים – יוגורט כרוב כבוש וקימצ'י.
פחמימות מורכבות
עשבי תיבול ותה צמחים
הקמומיל והלבנדר מוכרים ומשמשים במשך מאות שנים ברפואה המסורתית בתרבויות השונות בזכות תכונותיהם המרגיעות הנפש והגוף כאחד. ברפואה המסורתית, משתמשים בהם בתה, שמנים אתריים ותרופות צמחיות להקלה על מצבי לחץ ומתח.
מחקרים מדעיים מצביעים על כך שלקמומיל תכונות מפחיתות חרדה, יכול להפחית משמעותית תסמינים הקשורים להפרעת חרדה כללית, אי שקט ועצבנות. גם הלבנדר שנחקר אף הוא הציג תכונות מעולות בהפחתת רמות הלחץ, קידום שינה איכותית ושיפור מצב הרוח בזכות התרכובות המצויות בשמן לבנדר, שמובילות לאפקט מרגיע.
לסיכום
למזונות אותם אנחנו אוכלים, ישנה השפעה משמעותית גם על הרגעת הגוף והנפש.
שילוב מזונות העשירים בחומצות שומן אומגה 3, מגנזיום, פרוביוטיקה, פחמימות מורכבות וצמחי מרפא בתזונה, ניתן לשפר היכולת הטבעית של הגוף להתמודד גם עם מצבי לחץ וחרדה.
שמי יעל בן חור, מטפלת ברפואה משלימה, נטורופתית ואירידיולוגית. בכל שאלה והתייעצות בנושא תפריט נטורופתי למתח נפשי, פנו אלי בוואטסאפ, התקשרו או השאירו פניה.