מוצרי חלב, טוב או רע לבריאות?

תוכן עניינים

מוצרי חלב, טוב או רע לבריאות?

כשהיינו ילדים סיפרו לנו שחלב טוב לבריאות. הוא מחזק את השרירים ואת העצמות, הוא טוב לשיניים ובכלל, כדי לגדול צריך לצרוך כמה שיותר חלב ומוצריו.

עם השנים השתנתה הגישה לגבי ערכם התזונתי של מוצרי החלב, ויש הטוענים שהם אינם מועילים ואפילו עלולים לגרום לנזק בריאותי. הספק, שהחל מקנן בלבבות הצרכנים, מתבטא בעיקר בעלייה משמעותית בצריכת משקאות מן הצומח כמו חלב שקדים, סויה, אורז ושיבולת שועל.

החלטנו לנסות לעשות מעט סדר בבלגן ולהסביר מהי האמת. וכמובן – היא נמצאת איפשהו באמצע.

האם חלב ומוצריו מהווים סכנה בריאותית, או שהם טובים ובריאים והכל רק עניין של טרנדים מתחלפים ומלחמות שיווק. ואולי, כמו בכל דבר, הכל ענין של מינונים והאמת נמצאת אי שם באמצע.

החלב כמקור לחלבון ולסידן

גוף האדם זקוק לחלבון וסידן.

מוצרי חלב הם מקור טוב לשניהם.

סידן

מינרל הכרחי לבניית העצמות, השרירים ולהולכה עצבית. החלב ומוצריו מכילים גם חומרים נוספים, שחשיבותם חיונית לבריאות העצם כמו ויטמיןD, מגנזיום וזרחן. מחסור בסידן עלול לגרום למחלות שונות כמו אוסטאופרוזיס. ישנה משמעות רבה לכמויות הנכונות של סידן וחלבון.

אצל אנשים מבוגרים (במיוחד) לא אחת צריכת החלב ומוצריו היא הדרך הטובה והקלה ביותר לקבלם.

חלב, ומוצרי חלב כגון יוגורט, גבינה לבנה וגבינת קוטג', הם מקורות טובים לסידן. הסידן חשוב מאד לשמירה על צפיפות העצם. ככל שצפיפות העצם טובה יותר פוחתים הסיכונים לשברים, במיוחד בגיל המבוגר. כדי לחזק ולשמר את מסת העצם החלב מועשר ב ויטמין D.

חלבון

אנחנו זקוקים לחלבון על מנת להגן על גופנו מפני האובדן הטבעי של מסת השריר.

החלב ומוצרי החלב הם מקורות טובים לחלבון איכותי. חלבון החלב הוא מקור טוב לחומצות אמינו החיוניות לסינתזת חלבון השריר ומסייע על שמירת מסת השריר גם בזמן ירידה במשקל, מכוונת או לא. גם לשם שמירה על משקל תקין ישנה חשיבות לחלבון, מאחר והוא מספק אפקט שובע, המונע צריכת יתר של מזון וכך מסייע להפחתת מאגרי השומן.

רוב המחקרים מצביעים כי ישנה השפעה חיובית של צריכת החלב ומוצריו על בריאות העצם בילדות ובגיל ההתבגרות. באשר למניעת הסיכון של שברים בגיל המבוגר – לכך נמצאו במחקרים עדויות מוגבלות בלבד.

כאן גם המקום לציין שישנם גורמים נוספים בעלי השפעה על בריאות העצם, כמו צריכת משקאות אלכוהוליים, פעילות גופנית, שינויים הורמונליים, עישון ועוד.

שומן רווי

שומן רווי הוא שומן מוצק גם בטמפרטורת החדר. ברוב המזונות יימצא שילוב שומנים שונים. רצוי לבחור מזונות בהם כמות השומנים הבלתי רוויים תהיה גדולה יותר.

גופנו זקוק לשומנים לצורך תפקודים שונים ויצירת אנרגיה. כמות גבוהה מידי של שומן רווי עלולה לגרום להצטברות כולסטרול בכלי הדם. כולסטרול גבוה מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב ולשבץ.

חלב ומוצרי חלב אחרים מכילים גם כולסטרול. תזונה עשירה בשומן, שומן רווי וכולסטרול מגדילה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

כשאנחנו מדברים על מוצרי חלב בעלי כמות שומן גדולה הנצרכים באופן עקבי ורצוף לאורך כל התקופה ללא כל חסמים, אכן ישנה מידת סיכון מסוימת בחלב.

מחקרים מראים כי צריכה קבועה של חלב ומוצריו בעלי רמת שומן של עד 15% לא רק שאינה מעלה את רמת הסיכון למחלות כלי דם ולב, אלא שישנם מספר מחקרים המוכיחים כי היא מפחיתה את הסיכון ליתר לחץ דם ולשבץ מוחי.

רגישות ללקטוז

אי סבילות ללקטוז היא בעיית עיכול שנגרמת כתוצאה מכך שהגוף אינו מסוגל לעכל סוג של סוכר שנמצא בעיקר בחלב ומוצריו, כתוצאה מאספקה לקויה של אנזים בשם לקטאז המסייע לעיכול ומיוצר, או אמור להיות מיוצר במעי הדק. הלקטאז אמור לפרק את הלקטוז לגלוקוז וגלקטוז ואלה נספגים בהמשך במחזור הדם.

מחסור בלקטאז גורם לכך, שהלקטוז שלא נספג, ממשיך ועובר דרך מערכת העיכול אל המעי הגס ושם מפורק על ידי החיידקים שבו המייצרים בין היתר חומצות שומן וגזים.

ישנן דרגות חומרה שונות לרגישות ללקטוז. יש שיוכלו לשתות מעט חלב בכוס הקפה שלהם מבלי שתהייה לכך תגובה, אך יש אנשים שגופם יתקומם גם כנגד טיפת חלב אחת.

בגופם של רוב התינוקות והילדים מיוצרים אנזימים המפרקים את הלקטוז. אולם ככל שאנחנו מתבגרים, אצל רבים מאתנו מתפתחת רגישות כתוצאה מהפחתת ייצור האנזים.

החלב מגביר או מייצר ליחה

הליחה היא ריר שנוצר בחלקו האחורי של הגרון, כתוצאה מהצטננות, אלרגיה או מחלה והוא תוצאה של שילוב פסולת זיהומית, כתוצאה מאחת מאלה, עם נוזל ההגנה הרגיל שנמצא בדרכי הנשימה.

למרות האמונה הרווחת לפיה שתיית חלב מגבירה את הליחה, הרי שהמחקרים הקליניים לא הצביעו על קשר שבין כמות מוגברת של ליחה, או יצור ליחה, לבין שתיית חלב.

נעשו מחקרים השוואתיים בין:-

  • קבוצות של אנשים מצוננים. קבוצה אחת שתו חלב סויה והאחרת חלב פרה – לא נמצאו הבדלים
  • קבוצות ילדים חולי אסטמה – כנ"ל – לא נמצאו הבדלים.

החוקרים מסבירים את האמונה בכך, שהחלב יחד עם הרוק שבפינו, יוצר סמיכות, שמטעה לחשוב כי מדובר בהגברת ייצור הליחה.

תחליפי החלב ויתרונותיהם או חסרונותיהם

שוק משקאות החלב ותחליפי החלב הפך לפופולרי ביותר כחלופות לחלב הפרה, במיוחד בעשורים האחרונים.

איכות החומרים התזונתיים במשקאות אלה תלויה בחומרי הגלם מהם הם עשויים, בתוספי החיזוק השונים המוכנסים אליהם בתהליך הייצור כגון מינרלים, ויטמינים וחלבונים.

מתברר כי חלב הסויה או ליתר דיוק משקה הסויה, הוא תחליף החלב היחיד בו תכולת החלבון מתקרבת לזו של חלב הפרה. במשקאות האחרים ישנה כמות חלבון נמוכה מאד ולאחרונה אף מתגלים יותר ויותר מקרים של חסכים תזונתיים קשים בילדים, כתוצאה משימוש רק במשקאות אלה, וחסך בחלב.

עובדה חשובה נוספת שיש לקחת בחשבון היא, שלמרות היות רוב המשקאות הללו דלים בשומן רווי וכולסטרול, הם בעלי תכולת שומן גבוהה אפילו יותר מאשר בחלב המלא.

בחלקם כמות סוכר המשתווה לכמות שבמשקאות הממותקים, הקשורים להשמנה, לעלייה בלחץ הדם, בטריגליצרידים וכולסטרול ועוד.

ניתוח של מספר תחליפי חלב גילה כי יש בהם תכולה נמוכה של יוד, ואשלגן, ושבחלב הסויה ישנם איזופלבונים. חומרים שמצד אחד נחשבים כנוגדי חמצון עוצמתיים, אך הם גם בעלי השפעות דומות להורמון האסטרוגן שאמנם חיוני לבריאותנו, אך חשיפה מוגזמת לאסטרוגן עלולה לתרום משמעותית להופעת ולהתפתחות מחלות שונות.

לסיכום

כמו בכל דבר, למינונים אותם אנחנו צורכים, משמעות רבה.

גם לשיווק האגרסיבי, שלא אחת משפיע על הבחירות וההחלטות שלנו. יש לקחת בחשבון איזון, מינון, הון, ממון וניגודי עניינים שלא אחת הם שגורמים לנו לפעול.

החלב אינו הרעה החולה אותה מנסים להציג, אך גם אינו הפיה הטובה שעושה רק טוב.

רוב המחקרים תומכים בכך שצריכת חלב ומוצריו תורמת לתזונה הנכונה ועשויים להגן על גופנו מפני אי אילו תקלות מיותרות, אך כמובן שלא נשכח שבצריכה טובה של אגוזים וירקות עליים ירוקים כדוגמא, אנחנו יכולים לקבל את כמות הסידן שישנה בחלב.

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

מזונות שמרגיעים את הגוף

המתח נוכח בכל תחומי החיים המודרניים, ומחלחל אל תוך השגרה היומיומית. החל מלחצים הקשורים לפרנסה ולעבודה, ועד לשגרת היומיום המשפחתית והבינאישית. המתח הקבוע שאיננו מרפה

להמשך קריאה »

טיפולים נפוצים: