זיהומים בסינוסים (סינוסיטיס) – דלקת של חללי הסינוס המלווה בתסמינים כמו גודש, כאבים בעצמות הלחי, בגשר האף, כאבי ראש, והפרשות מהאף. לזיהומים בסינוסים עשויות להיות סיבות שונות ובהן: ווירוסים, חיידקים, אלרגיות שונות ועוד.
הדלקת בסינוסים גורמת לנפיחות וחסימה של מעברי האף, והלחץ שנוצר במעברים הוא שגורם לכאבים. ישנם זיהומים בסינוסים שחולפים מעצמם, אך לעיתים המצב הופך לחמור ואפילו כרוני ואלה דורשים התערבות רפואית. הטיפולים הקונבנציונליים שקיימים משתמשים בסוגי אנטיביוטיקה שונים ולעתים אף בסטרואידים.
במשך מאות בשנים מכירה ומשתמשת הרפואה המסורתית בעשבי מרפא שונים לשם הקלה על דלקות בסינוסים.
צמחי מרפא שונים לטיפול בסינוסיטיס
נפתח עם המובן מאליו (אך כזה שחומק לעתים מתודעתנו). הידרציה או בעברית: מיום. השמירה על הלחות חיונית לדילול הרירית וניקוז הסינוסים.
שתייה מרובה של נוזלים ושימוש במכשיר אדים יקלו על תסמיני הדלקת בסינוסים.
ולצד זאת, להלן מספר צמחי מרפא שחשוב להכיר:
שמן אקליפטוס
חומר אנטיספטי ואנטי דלקתי חזק. המרכיב הפעיל שלו, אקליפטול – אקליפטול, תרכובת אורגנית טבעית שנמצאת בדרך כלל בצמחי אקליפטוס. בעל תכונות חיטוי מקל על בעיות נשימה, מסיר גודש ומכייח. שאיפת אדים המושרים בשמן אקליפטוס יכולה לעזור להקל על הגודש ולהקל על הנשימה.
דרך שימוש יעילה:
לטפטף עד 10 טיפות של שמן אתרי אקליפטוס לקערת מים חמים, לכסות את הראש במגבת עבה על מנת לרכז את האדים סביב הפנים ולשאוף את האדים למשך 5-10 דקות. בדרך זו יגיע האקליפטול ישירות אל מעברי האף ויקל על הגודש.
מנטה – שמן מנטה/תה מנטה
צמח המנטה שימש כתרופה טבעית לסינוסיטיס בזכות המנטול שבו שעשוי לעזור לפתוח את מעברי האף ולהקל על הנשימה.
דרכי שימוש יעילים:
לשאוף אדים בהם מושרים עלי מנטה , או כמה טיפות שמן אתרי לשם הקלה על גודש בסינוסים. תה נענע – שתיית נוזלים – נוזלים בכלל וחמים בפרט יכולים לדלל ריר ולספק הקלה על גודש בסינוסים.
מריחה מקומית של שמן מנטה מדולל על המצח והרקות עשויה גם היא להקל.
ג'ינג'ר
ידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות. וביכולתו לעזור בהפחתת הדלקת הסינוסים ולקדם ניקוז. שורש ג'ינג'ר טרי, עשוי לא רק לעזור להקל על תסמיני הסינוס אלא גם לחזק את מערכת החיסון.
דרכי שימוש יעילות:
לגרד או לפרוס שורש ג'ינג'ר טרי, לבשל אותו במים רותחים במשך כ-10 דקות, ולהוסיף דבש ולימון לתוספת טעם ויתרונות בריאותיים נוספים.
סרפד
בזכות תכונותיו האנטי-דלקתיות והאנטיהיסטמיניות משמש הסרפד לטיפול בתסמיני סינוסיטיס. הצמח תומך בתגובה החיסונית הטבעית של הגוף ועשוי לסייע בהפחתת ייצור הריר. השפעותיו האנטי-הסטמיניות הטבעיות עשויות להקל דלקות סינוס הנובעות מאלרגיה.
דרכי שימוש יעילות:
ניתן לצרוך סרפד כתה או בצורת קפסולה
ניתן להשתמש בסרפד בשילוב עם צמחי מרפא אחרים כגון אכינצאה לשם חיזוק השפעתו.
ניתן להשתמש בסרפד גם לאחר בישול במים רותחים ובשאיפת האדים.
אכינצאה
אכינצאה משמשת לעתים קרובות לשם תמיכה בתפקוד מערכת החיסון והקלה על תסמיני סינוסיטיס.
עשב בעל תכונות אנטי דלקתיות שעשויות להקל על הגודש והנפיחות במעברי האף. לצמח מיוחסת תכונה חשובה נוספת והיא המרצת ייצור תאי הדם הלבנים – ההודפים את החיידקים, או הווירוסים שעוררו את הדלקת.
דרכי שימוש יעילות:
תוספי אכינצאה עם תחילת התסמינים עשו לעצור את התפתחותם
תה אכינצאה
תמיסת אכינצאה נוזלית מרוכזת. יש למהול 1-2 מ"ל מהתמיסה בכמות קטנה של מים, 2-3 פעמים ביום
קורנית – תימין
לעשב הקורנית תכונות אנטיבקטריאליות ואנטי-ויראליות יוצאות דופן. השמנים האתריים שלו, ידועים כמי שנלחמים בפתוגנים שונים, ומסייעים בהפחתת הסיכון לזיהומים. התימין אף מסייע בהקלה על גודש בסינוסים כשהוא פועל הן כחומר חיטוי והן כמכייח.
דרכי שימוש יעילות:
תה תימין – חולטים 1-2 כפיות תימין מיובש במים חמים למשך 10 דקות, מסננים ושותים. מומלץ לשתות 2-3 כוסות מדי יום.
כורכום
התרכובת הפעילה בכורכום – כורכומין, ידועה בהשפעותיה האנטי דלקתיות החזקות. שילוב של כורכום בתזונה שלך, בין אם בקארי, במרקים או בתור תה, יכול לעזור להפחית את תסמיני הסינוסיטיס.
דרכי שימוש יעילות:
מערבבים 1/2 כפית אבקת כורכום עם כוס חלב חם (אפשר גם על בסיס צמחי), ולשם הגברת ספיגת הכורכומין – להוסיף קורט פלפל שחור. מומלץ לשתות לפני השינה. הלילה.
שום
בעל תכונות אנטי-מיקרוביאליות חזקות התורמות תרומה משמעותית למלחמה בזיהומים שונים.
דרכי שימוש יעילות:
הדרך היעילה ביותר, אך לא רבים ששים להשתמש בה – קוצצים דק או מרסקים 1-2 שיני שום נא ואוכלים.
אך ניתן גם להוסיף אותו לסלטים כמו שלט ירקות או סלט חצילים (חשוב שיהיה טרי)
ישנם תוספים של שום.
לסיכום
טיפול בצמחי מרפא לזיהומי סינוס יכולים להוות תוספת חשובה לטיפולים קונבנציונליים בדלקות סינוסים. צמחי מרפא רבים בורכו בתכונות אנטי-מיקרוביאליות ואנטי-דלקתיות המבטיחות הקלה על הסימפטומים תוך מתן תמיכה לתהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף.
עם זאת, חיוני להתייעץ עם רופא במיוחד אם נוטלים תרופות שעשויות לקיים אינטראקציה עם הטיפולים הטבעיים הללו.