השומנים ותפקידם החיוני בבריאות הגוף

תוכן עניינים

השומנים ותפקידם החיוני בבריאות הגוף

על מנת לשמור על גוף בריא עלינו להכיר את רכיבי התזונה החיוניים לבריאותנו ולהשתדל לתת להם מקום של כבוד בתזונה היומית שלנו. במאמרים הקודמים דברנו אודות אבות המזון וחשיבותם לתפקודו התקין של גוף האדם, על הפחמימות והחלבונים. אנחנו נשארים עם המקרו-נוטריינטים והפעם נדבר על השומנים.

ידוע כי ברוב המקרים, כשמוזכרים שומנים כשדנים בענייני בריאות ותזונה, אנחנו מעקמים את קצה החוטם באי-נחת. הקביעה הנחרצת ש"שומן זה לא בריא" תהיה הראשונה שתשמע והיא מלווה אותנו לאורך כל חיינו. אבל האמת היא כי לשומנים תפקיד רב חשיבות בתפקודו התקין של הגוף.

ליפידים

ליפידים הם קבוצה רחבה ומגוונת של מולקולות אורגניות. הם מורכבים בעיקר מאטומי:

  • פחמן – יסוד כימי בסיסי שנחשב ליסוד של כל צורות החיים המוכרות. מימן – היסוד הכימי הקל והפשוט ביותר. וחמצן – יסוד כימי היוצר מולקולות הכרחיות ובהן האוויר והמים. 
    לכל אחד מאלה תפקיד רב חשיבות בחייו של כל אורגניזם, כשבמקרה שלנו המאפיין המשמעותי ביותר זו העובדה כי הם אינם מסיסים במים.

המושג או המונח "לפידים" מתייחס למגוון תרכובות נרחב והוא כולל:

  • טריגליצרידים – המשמשים בעיקר לאחסון אנרגיה לטווח ארוך בגופנו. לשמם "טריגליצרידים" הם זכו מאחר והם מורכבים ממולקולת גליצרול המחוברת לשלוש חומצות שומן. 
  • פוספוליפידים – פוספוליפידים הם מולקולות שומנים מיוחדות בעלות ראש הידרופילי (החלק המושך מים של מולקולה שמתקשר בקלות עם מולקולות מים), ושני זנבות הידרופוביים לא מסיסים במים והם מהווים את המבנה הבסיסי של ממברנת התא – קרום התא הוא דו-שכבה שומנית פוספוליפידית המווסתת סלקטיבית את מה שנכנס ויוצא מהתא תוך שמירה על שלמות התא.
  • סטרואידים – סוג של תרכובות אורגניות עם ארבע טבעות פחמן מחוברות זו לזו הכוללות הורמונים כמו טסטוסטרון, קורטיזול, כולסטרול ומולקולות נוספות חשובות.

מה הם שומנים?

שומנים, הם הצורה היעילה ביותר של אחסון אנרגיה בגוף האדם. מעבר לאגירת אנרגיה, לשומנים תפקידים נוספים ובהם: ויסות טמפרטורות הגוף באמצעות בידוד, וסיוע לגוף בספיגת וויטמינים A, D, E ו-K המסיסים בשומן. ללא הסיוע הנדרש של השומן, הוויטמינים הנחוצים הללו פשוט יחלפו במערכות שלנו וייעלמו מבלי שהגוף השתמש בהם לצרכיו. 

שומנים הם מאקרו-נוטריינטים המורכבים מחומצות שומן וגליצרול. הם מגיעים בכמה צורות ובהן שומנים רוויים, שומנים בלתי רוויים ושומני טראנס. לכל אחד מהם מאפיינים משל עצמו והשפעה שונה על גוף האדם ובריאותו. שומנים הם סוג ספציפי של ליפידים והקטגוריה הרחבה יותר של שומנים כוללת מולקולות רבות אחרות כמו פוספוליפידים, סטרואידים ושעווה.

שומנים רוויים

שומנים רוויים הם סוג של מולקולת שומן שבה כל אטומי הפחמן בשרשראות חומצות השומן מחוברים בקשרים בודדים, ולכן הם ניתנים לאגירה בגוף ולהישאר מוצקים בטמפרטורת החדר.

במשך שנים רבות ניתנה המלצה תזונתית גורפת על ידי דיאטנים ורופאים להגביל באופן קיצוני את אכילתו בגלל הסכנה להגברת הסיכוי ללקות במחלות לב וכלי דם.

מחקרים אחרונים מעלים ספקות מסוימים על הקשרים שיש או אין בין שומנים רוויים למחלות הלב, אך מאחר והם עדין אינם מבוססים דיים עדין ההמלצה הגורפת היא למתן ככל שניתן את צריכתם.

שומנים רוויים נמצאים במוצרים כמו: שמן דקלים, קוקוס, בקר, כבש, חמאה, גבינה, חלב מלא, שמנת ומוצרי חלב עתירי שומן נוספים.

שומנים בלתי רוויים

שומנים בלתי רוויים הם נוזליים בטמפרטורת החדר, יש להם קשרים כפולים בשרשראות חומצות השומן שלהם, (שחסרות בשומנים הרוויים) והם נחשבים מועילים לבריאות הלב וכלי הדם.

שומנים בלתי רוויים נמצאים במזונות צמחיים כמו אבוקדו, אגוזים, זרעים ושמן זית. 

שומני טראנס

שומני טראנס הם סוג של שומן בלתי רווי שנוצר באמצעות תהליך תעשייתי, שמטרתו להאריך את חיי המדף והיציבות שלהם.

בתהליך זה מוסף מימן לשמנים צמחיים נוזליים, על מנת להפכם למוצקים בטמפרטורת החדר. שומני טראנס נמצאים בדרך כלל במזונות מעובדים כמו: מרגרינה, מזון מטוגן, עוגיות ומאפים ועוד. שומני טראנס, מהווים סיכונים בריאותיים משמעותיים מאחר והם מעלים את רמות הכולסטרול ה"רע" LDL ומורידים את הכולסטרול ה"טוב" HDL, ומגבירים את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי. שומני טראנס עלולים לגרום להחמרת מחלות כרוניות, להפרעות מטבוליות ולגרום לדלקות.

שומני טראנס

שומני טראנס הם סוג של שומן בלתי רווי שנוצר באמצעות תהליך תעשייתי, שמטרתו להאריך את חיי המדף והיציבות שלהם. בתהליך זה מוסף מימן לשמנים צמחיים נוזליים, על מנת להפכם למוצקים בטמפרטורת החדר.

שומני טראנס נמצאים בדרך כלל במזונות מעובדים כמו: מרגרינה, מזון מטוגן, עוגיות ומאפים ועוד. שומני טראנס, מהווים סיכונים בריאותיים משמעותיים מאחר והם מעלים את רמות הכולסטרול ה"רע" LDL ומורידים את הכולסטרול ה"טוב" HDL, ומגבירים את הסיכון למחלות לב ושבץ מוחי. שומני טראנס עלולים לגרום להחמרת מחלות כרוניות, להפרעות מטבוליות ולגרום לדלקות.

השומנים והמוח

המוח הוא אחד האיברים השומניים ביותר בגוף האדם והוא מורכב מכמעט 60% שומן. חומצות שומן ובמיוחד אומגה 3 משפיעות על תפקוד ממברנות התאים העצביים ודואגות להולכה עצבית יעילה. שומנים אלו גם מבודדים את סיבי העצב ובאופן זה מתאפשרת העברת אותות חשמליים בין נוירונים, בצורה יעילה ומהירה. וויטמינים כמו E ו D המסיסים במים, חיוניים להגנה על תאי המוח ומשמרים את התפקוד הקוגניטיבי – השומנים הכרחיים לצורך ספיגתם והובלתם. השומנים, שמשמשים כמקור אנרגיה ראשוני לתאי המוח, הכרחיים גם לייצור כימיקלים המווסתים את מצב הרוח, הזיכרון והביצועים הקוגניטיביים.

לסיכום, לשומנים תפקיד רב משמעות וחיוני בבריאות גופנו. הם מסייעים לנו לתחושת שובע מאחר והם מתפרקים לאט יותר מהפחמימות, מסייעים בוויסות חום הגוף, רמות סוכר יציבות, יצור הורמונים, שמירה על בריאות הלב ואנרגיה למוח.

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

מזונות שמרגיעים את הגוף

המתח נוכח בכל תחומי החיים המודרניים, ומחלחל אל תוך השגרה היומיומית. החל מלחצים הקשורים לפרנסה ולעבודה, ועד לשגרת היומיום המשפחתית והבינאישית. המתח הקבוע שאיננו מרפה

להמשך קריאה »

טיפולים נפוצים: