הקשר בין תזונה נכונה לאנטי אייג'ינג

תוכן עניינים

הקשר בין תזונה נכונה לאנטי אייג'ינג

מחקרים רבים עסקו ועוסקים בקשר שבין תזונה להזדקנות, וכיצד המזון אותו אנחנו צורכים משפיע על תהליך ההזדקנות הביולוגי. רובם ככולם מצביעים על כך שתזונה נכונה ממלאת תפקיד בבריאות התא, תיקון DNA ומניעת מחלות זקנה.

התזונה יכולה להאיץ או למתן את השפעת מסלול ההזדקנות על גופנו ולהאריך את תוחלת החיים. מבלי לבטל את השפעותיה הברורות והמובנות של הגנטיקה עוד ועוד מחקרים ועדויות מוכיחים את יכולתה של התזונה להשפיע השפעה טובה על אופי ואופן ההזדקנות – שכידוע לכולנו היא טבעית ובלתי ניתנת לביטול. הזנה ודפוסי תזונה ספציפיים הוכחו כמשפיעים על:

אורך הטלומרים – מכסי הגנה בקצוות הכרומוזומים שלנו, המזכירים קצוות פלסטיק קשיחים בקצה שרוך נעל, המונעים נזק ל-DNA ומסייעים בשמירה על יציבות גנטית במהלך חלוקת התא. באופן טבעי, ככל שאנחנו מתבגרים ומזדקנים הטלומרים מתקצרים והתאים מתחלקים. כאשר הטלומרים הופכים קצרים מדי מתקשים התאים להתחלק כראוי, מה שתורם להזדקנות ולמחלות הקשורות לגיל.

הפחתת מתח חמצוני (עקה חמצונית) – עקה חמצונית מתרחשת כאשר יש חוסר איזון בין רדיקלים חופשיים (מולקולות לא יציבות שעלולות לפגוע בתאים) לבין היכולת של הגוף לנטרל אותם באמצעות נוגדי חמצון. מצב של חוסר איזון עלול לפגוע ברכיבים תאיים חיוניים כמו חלבונים, שומנים ו-DNA, ולגרום לשלל בעיות בריאות שונות ובהן הזדקנות מואצת.

גורמים התורמים להזדקנות והשפעותיהם על הגוף

הזדקנות מושפעת משילוב גורמים גנטיים, סביבתיים ואורח חיים. נזקים תאיים שכתוצאה מלחץ חמצוני, הפחתה ביכולת התחדשות של התאים, דלקות שונות ועוד עלולים להוביל לפגיעה בתפקודי הגוף.

הזדקנות באה לידי ביטוי באופנים שונים וביניהם הפחתה משמעותית בגמישות העור, ירידה בכוח הפיסי, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי ועוד – הפוגעים, לאורך זמן, באיכות החיים הכללית. לכן חיוני להכיר ולזהות את אותם הגורמים התורמים להזדקנות בריאה ובראשם התזונה המאוזנת והנכונה.

נוגדי חמצון ורדיקלים חופשיים בהקשר של אנטי אייג'ינג

אחד ההיבטים הקריטיים ביותר של תזונה בהקשר של אנטי אייג'ינג הוא צריכת נוגדי חמצון. המנטרלים רדיקלים חופשיים – שעלולים לפגוע בתאים ולהאיץ את ההזדקנות. 

על ידי נטרול רדיקלים חופשיים מזיקים הגורמים ללחץ חמצוני ולנזק תאי משמשים נוגדי חמצון ככלי מלחמה משמעותיים. נוגדי חמצון הם תרכובות חזקות הכוללות ויטמינים C ו-E, בטא-קרוטן ופוליפנולים שונים הפועלים בסינרגיה לשם הגנה על התאים. תזונה עשירה בנוגדי חמצון מסייעת בשמירה על גמישות העור, תומכת בתפקוד הקוגניטיבי, ועשויה להפחית סיכונים ללקות במחלות זקנה שונות כמו מחלות כלי דם ולב. 

המקורות היעילים ביותר של נוגדי חמצון תזונתיים: פירות יער, עלים ירוקים כהים, אגוזים וירקות כמו בטטה ופלפל. הקפדה תזונתית על נוגדי חמצון באמצעות מזונות מלאים, משפרת ומקדמת אנטי-אייג'ינג.

שומנים בריאים ואנטי אייג'ינג

שומן הוא מרכיב חיוני לתפקודים שונים של הגוף ולסוגי השומנים אותם אנחנו צורכים תפקיד מכריע לבריאותנו.

  • שומנים חד בלתי רוויים ורב בלתי רוויים – הם סוגים בריאים של שומנים תזונתיים החיוניים לבריאות ולאנטי אייג'ינג. שומנים חד בלתי רווים, מכילים קשר פחמן בלתי רווי אחד ונמצאים בשמן זית, אבוקדו ואגוזים. 
  • שומנים רב בלתי רוויים – מכילים מספר רב של קשרי פחמן בלתי רוויים הכוללים חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6 הנמצאות בדגים שומניים, אגוזי מלך וזרעי פשתן. 

שני סוגי השומן הללו תומכים תמיכה רבת משמעות בייצור הורמונים, תורמים לספיקת וויטמינים מסיסים בשומן (חיוניים להזדקנות בריאה) ועוזרים לשמור על גמישות העור. שומנים בריאים אלו מפחיתים את הסיכונים ללקות במחלות הקשורות להזדקנות ולזקנה.

מזונות עשירים בשומנים אלה כוללים: אבוקדו, שמן זית, ומגוון אגוזים, העשירים ברכיבים תזונתיים ובהם וויטמינים חיוניים, מינרלים ונוגדי חמצון. השומנים הבריאים ממלאים תפקיד בתמיכה בתפקודים התאיים החל משיפור ספיגתם של הוויטמינים המסיסים בשומן A, D, E ו-K ועד אספקת אנרגיה לתאים.

חלבון ואנטי אייג'ינג

עם הגיל, יורדת באופן טבעי מסת השריר. לחלבון תפקיד חיוני ורב משמעות בשמירה על מסת השריר. מחקרים שונים מצביעים על תפקידן של חומצות אמינו מסוימות בוויסות תהליכים מטבוליים הקשורים להזדקנות.

מזונות עשירים בכמות חלבון מספקת: בשר רזה, מוצרי חלב וחלופות צמחיות עשירות בחלבונים ובהם עדשים, חומוס וכל סוגי השעועית, קינואה, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ומוצרי סויה מספקים גם סיבים, נוגדי חמצון ותרכובות נוספות המסייעות להזדקנות בריאה.

הידרציה (או במילים אחרות מים!!)

למים תפקידים רבים בשמירה על תפקודי הגוף: ויסות טמפרטורת הגוף, הובלת חומרי הזנה ושטיפת רעלים.
התייבשות עלולה לגרום ליובש קיצוני בעור, לקמטים מואצים לעייפות ולירידה קוגניטיבית. חשוב לשתות לפחות שמונה כוסות מים ביום 

הדיאטה הים תיכונית - בהקשר של אנטי אייג'ינג

התזונה הים תיכונית, מגובה בשנות מחקר רבות המוכיחות כי היא אחד מדפוסי התזונה היעילים ביותר בהפחתת סיכוני מחלות תלויות גיל.

הדיאטה הים תיכונית כוללת פירות טריים, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושמן זית כמקור השומן העיקרי, בשילוב כמויות מתונות של דגים, עופות, ביצים ומוצרי חלב. 

בין היתר מצביעים המחקרים השונים על אורך טלומרים מוגדל – תכולת הרכיבים התזונתיים הכוללים נוגדי חמצון, שומנים בריאים וסיבים, בשילוב צריכה נמוכה של בשר אדום ומזונות מעובדים, יוצרים אפקט אנטי אייג'ינג חזק ויעיל.

לסיכום

השאיפה לאריכות ימים בבריאות ותוך שמירה על איכותם – שייכת לכל בני האנוש. 

חוקרים רבים, מדענים ורופאים בודקים לאורך שנים רבות את האפשרויות להאטת ההזדקנות ותסמיניה השונים. תחום התמקדות משמעותי במחקרים השונים של האנטי אייג'ינג שייך לתזונה הנכונה, אשר לה השפעה על הגיל הביולוגי בפרט והבריאות הכללית בכלל.

אמנם ההזדקנות היא תהליך טבעי, אך התזונה יכולה להאיץ או להפחית את השפעותיה. תזונה עשירה בנוגדי חמצון, שומנים בריאים, מזון אנטי דלקתי וחלבון מספק, עשויה ליצור חומת הגנה טובה מפני תהליכי ההזדקנות הביולוגיים.

ובכל שאלה והתייעצות בנושא בניית תפריט נטורופתי לאנטי-אייג'ינג, אשמח להזמינכם לשיחת ייעוץ ראשונית.

יעל בן חור, נטורופתית ואירידיולוגית

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

מזונות שמרגיעים את הגוף

המתח נוכח בכל תחומי החיים המודרניים, ומחלחל אל תוך השגרה היומיומית. החל מלחצים הקשורים לפרנסה ולעבודה, ועד לשגרת היומיום המשפחתית והבינאישית. המתח הקבוע שאיננו מרפה

להמשך קריאה »

טיפולים נפוצים: