היתרונות הבריאותיים של הירקות הסולניים

תוכן עניינים

היתרונות הבריאותיים של הירקות הסולניים

הירקות השייכים למשפחת הסולניים הם תפוחי אדמה, עגבניות, פלפלים וחצילים.

הם מהווים מקור עשיר לחומרים מזינים רבים ובתרבויות שונות אף מהווים מזונות עיקריים. 

למרות האמור, יש הסבורים שישנן קבוצות מסוימות באוכלוסייה, שעדיף היה להן להימנע מאכילתם.

אותם חומרים, שעשויים להיחשב לבעלי יתרונות בריאותיים, עלולים להביא להחמרה במקרים של מחלות מעי דלקתיות ובמחלות אוטואימוניות. 

מבולבלים? המאמר שלפניכם ינסה לעשות לכם מעט סדר ולהביא אתכם למצב בו תדעו אתם להחליט

אם כן או לא לצרוך את הירקות והפירות הסולניים.

מה הם ירקות ופירות סולניים?

מדובר במשפחה ענקית המונה יותר מ-2,000 מיני צמחים, שרובם אסורים במאכל, חלקם אפילו רעילים מאד. אך בקרב בני המשפחה הזו נמצאים גם ירקות מוכרים, אהובים ונפוצים מאד ובהם:-

החציל

הפרחים והעלים שלו מכילים כמויות קטנות של החומר הרעיל סולנין. (רעל שנמצא בחלק מבני משפחת הסולניים, כמנגנון הגנה מפני טפילים).

כשאדם אוכל אותו השפעתו ניכרת תוך מספר שעות מאכילתו, שלשולים הקאות ולעתים הפרעות בקצב הלב ולעתים נדירות מאד מוות.

ערכו התזונתי של החציל – 

קליפת החציל מכילה חומרים צמחיים פעילים רבים, כמו אנתוציאנינים 

(הפיגמנט שמקנה לחלקים שונים בצמח את צבעם). האנתוציאנין שנמצא בשפע מאוד בחציל הוא נסונין והוא מסנן קרינת .UV הוא יכול למנוע חמצון שומנים בתאים ועוזר לשמור על המוח ערני ועל העור צעיר.. הם מקור טוב לסיבים, המסייעים לוויסות תנועת המעיים.

בישול או חימום רציני של החצילים מקטין את השפעתו של הסולנין ומגביר את זמינותם הביולוגית של נוגדי החמצון.

העגבנייה

צמח העגבנייה הוא שרעיל, פרי הצמח כלומר העגבנייה עצמה איננה רעילה.

הערך התזונתי של העגבנייה – 

העגבנייה מכילה נוגד חמצון בשם ליקופן. מחקר שנערך גילה שליקופן יכול להגן מפני סרטן הערמונית, מפני נזקי שמש ומפני מחלות לב וכלי דם. העגבניות מהוות מקור טוב לוויטמינים A ו-C.

אין הכרח לבשל את העגבניות, הן טובות למאכל טריות או מבושלות, יש להקפיד על אכילה של עגבנייה טרייה אדומה ועסיסית.

פלפל

ישנם צבעים שונים של פלפלים, הפלפל הירוק הוא בעצם בוסר ולכן ישנם אנשים אשר עלולים לפתח תגובות אלרגיות שונות, החל בגירוד וכלה בתחושת אי נוחות במערכת העיכול. והפלפל האדום נחשב לבריא מכולם מאחר והוא מכיל פי שניים ויטמין C מאשר אחיו הצבעוניים.

וויטמין C תורם לספיגה טובה יותר של ברזל.
גם את הפלפל כמו העגבנייה ניתן לאכול טרי או מבושל.

הערך התזונתי של הפלפל –

מכיל וויטמין C ונוגדי חמצון שונים, כשמחקרים מראים שהם מסוגלים להוריד רמות כולסטרול וטריגליצרידים.

תפוח אדמה

אחרי האורז, החיטה והתירס – תפוח האדמה הוא מקור המזון החשוב בעולם.

תפוח האדמה מכיל לא מעט ויטמינים, מינרלים וסיבים, אך בעל אינדקס גליקמי גבוה, לכן על מנת להימנע מהשמנה, כדאי להיות מתונים בכמויות.

תפוחי אדמה מכילים פחמימות פשוטות הנספגות במהירות וצריכה מופרזת עלולה לגרום ללחץ דם גבוה.

לאנשים סוכרתיים – רצוי שימנעו מאכילת תפוחי אדמה.
תפוח האדמה חייב בבישול/טיגון ולא ניתן לאכילה טרי.

לסיכום

ירקות ופירות סולניים מכילים חומרים מזינים ומספקים יתרונות בריאותיים רבים. 

ועדין, אנשים סוכרתיים, אנשים שסובלים ממחלות אוטואימוניות, דלקות מעיים, או אנשים שמגלים רגישויות שונות, יכולים לבחור להימנע מהם וישנם שפע פירות וירקות אותם ניתן לגייס לטובת תזונה טובה באורח חיים בריא.

התייעצו איתי

שמי יעל בן חור, מטפלת ברפואה משלימה, אירידיולוגית, נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא ופרחי באך.

בכל שאלה והתייעצות בנושא תפריט תזונתי לחיזוק הגוף או לטיפול פרטני בסוגיות רפואיות שונות, אנימזמינה אתכם ליצור איתי קשר טלפוני או להשאיר לי פנייה באתר.

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

מזונות שמרגיעים את הגוף

המתח נוכח בכל תחומי החיים המודרניים, ומחלחל אל תוך השגרה היומיומית. החל מלחצים הקשורים לפרנסה ולעבודה, ועד לשגרת היומיום המשפחתית והבינאישית. המתח הקבוע שאיננו מרפה

להמשך קריאה »

טיפולים נפוצים: