הטחורים הם ורידים נפוחים בפי הטבעת או סביבה. טחורים יכולים להתפתח בתוך פי הטבעת (טחורים פנימיים) או מתחת לעור סביב פי הטבעת (טחורים חיצוניים).
יש מספר סיבות, להיווצרות טחורים כמו עצירויות, עודף משקל, הרמת חפצים כבדים באופן תדיר ועוד…אך לעתים הסיבה אינה ידועה.
קיימות אפשרויות רבות ויעילות לטיפול בטחורים. לעיתים אנשים זקוקים להליכים רפואיים כדי לטפל בבעיה אך אנחנו נתייחס לשינויים באורח החיים ולתזונה
מאיזה מאכלים רצוי להימנע כשיש טחורים?
מזונות דלי סיבים
מזונות המכילים כמות סיבים מועטה, עלולים לגרום להופעת טחורים או להחמיר עצירות ולעורר אותם. לכן כדאי להגביל את צריכתם.
הסיבים מרככים את הצואה ומקלים על היציאות.
לחם לבן, אורז לבן, עוגיות או ועוגות דלים בסיבים.
גם בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב שונים אינם עתירי סיבים ולכן כדי להמעיט (יחסית) בצריכתם, בוודאי לעת מתקפת טחורים.
אוכל חריף
מזונות חריפים עלולים לעתים לגרום לשלשולים או עצירות. בשני המקרים, אחרי אכילת אוכל חריף, עלולים התסמינים להחמיר.
אלכוהול וקפאין
אלכוהול מייבש את הגוף, והתייבשות עלולה לגרום לעצירות. כנ"ל משקאות המכילים קפאין.
אם אתם בכל זאת שותים קפה או משקה אלכוהולי, התחילו וסיימו בשתיית כוס מים נקיים על מנת לשמר את הלחות.
מה כדאי ורצוי לאכול כדי להקל ו/או להילחם בטחורים?
שתיה מרובה
הוסיפו לפחות כוס מים אחת לכל ארוחה. מיץ תפוחים מסייע מאד לסובלים מעצירות שעלולה לעורר או להחמיר טחורים.
פרות יבשים
שזיפים ומשמשים מיובשים עתירי סיבים ופחמימות ויש להם השפעה על ריכוך הקיבה.
דגנים מלאים
הדגנים המלאים שומרים על הנבט, הסובין והרקמה הטבעית בזרעי הצמח, בה מרוכזים חומרי המזון. הם מלאי סיבים בלתי מסיסים. המסייעים בפעולת העיכול.
גם כוסמין, שעורה, אורז חום, תירס ושיבולת שועל – שהיא במיוחד פועלת כמו מיקרוביוטיקה ומסייעת לפעולת החיידקים ה"טובים" שבמעיים.
קטניות
סיבים, היא מילת המפתח.
ישנם שני סוגי סיבים –
- מסיסים הניתנים לעיכול על ידי החיידקים הטובים
- ובלתי מסיסים שמקלים על היציאות
לטובת מערכת העיכול, אנחנו נזקקים לשניהם. בקטניות שפע של סיבים משני הסוגים ובמיוחד מהסוג המסיס.
הם כוללים:
- חומוס
- פולי סויה
- שעועית
- עדשים
- אפונה
- ועוד.
ירקות שורש
ירקות שורש כמו בטטה , לפת, סלק, גזר ותפוחי אדמה עשירים בסיבים בריאים.
התייחסות פרטנית לסלרי – הסלרי מספק הרבה מים, כמו גם סיבים. זה מרכך את הצואה ומפחית את הצורך להתאמץ.
ירקות מצליבים
מכילים כמות גדולה של סיבים בלתי מסיסים.
בין הירקות המצליבים תוכלו למצוא כרוב, כרובית, צנון, צנונית, ברוקולי, נבטי ברוקולי, קולרבי, כרוב ניצנים, לפת, ועוד.
בננות
הבננות נחשבות למזון אידיאלי לשילוב בתזונה להרגעת טחורים הפקטין שבה, יוצר שכבת ג'ל סביב דופן המעי והעמילן שבו מסייע לחיידקים הטובים.
תפוחים ואגסים
מכילים כמות ראויה לשמה של סיבים.
לסיכום
טחורים גורמים לאי נוחות וכאב. ישנם מזונות שעלולים לעורר אותם ומזונות שיכולים להרגיע.
שתיה מרובה ומזונות עתירי סיבים עשויים בהחלט לסייע.
יחד עם זאת, במקרים בהם המצב מחמיר, או חוזר על עצמו – יש לפנות אל רופא המשפחה לקבלת הייעוץ לטיפול המתאים למצבכם.
שמי יעל בן-חור, מטפלת ברפואה משלימה. אני אירידיולוגית, נטורופתית ומטפלת בפרחי באך וצמחי מרפא.
לקבלת מידע עבור בניית תפריט מותאם אישית לתזונה להקלה בטחורים, אני מזמינה אתכם/ן ליצור עמי קשר טלפוני או להשאיר לי פנייה באתר.
שאלות נפוצות
כיצד תזונה יכולה להקל על טחורים?
תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ושתייה מספקת של מים יכולה לסייע בכך שהיא מצליחה לרכך את היציאות ולהקל על מעברן.
באופן הזה, התזונה מפחיתה את הלחץ על כלי הדם ומונעת החמרה של הטחורים.
האם הטיפול הטבעי כולל גם הדרכה ממה מומלץ להימנע?
בהחלט, אנחנו נדון גם באילו מזונות כדאי להימנע.
כך למשל, כדאי להימנע ממזונות מעובדים, עתירי שומן וסוכר, מאכלים חריפים, וקפאין. מזונות אלו עלולים להחמיר את המצב ולגרום לעצירות או לשלשולים.
כיצד תוספי תזונה יכולים לסייע בטיפול הטבעי בטחורים?
תוספים דוגמת פסיליום, יכולים לסייע בשמירה על פעילות מעיים תקינה. וכך למעשה למנוע את ההחמרה של הטחורים ולקדם את החלמתם.
עם זאת, חשוב להשתמש בהם תחת הדרכה של מטפל או מטפלת מקצועיים בתחום.
כמה זמן ייקח עד שאראה שיפור?
השיפור עשוי להשתנות מאדם לאדם, אך בדרך כלל ניתן לראות הקלה תוך ימים עד שבועות עם הקפדה על תזונה נכונה.
כיצד תזונה יכולה להקל על טחורים?