למי קראת בטטה?
יצא לה שם רע, לבטטה, על לא עוול בכפה.
כשהמצב מייאש – אנחנו טוענים ש"המצב בטטה", כשאנחנו עושים בינג' סדרות מול המסך – מכנים אותנו הקנאים, "בטטת כורסא", וכשנתקלים בברנש זה או אחר שהוא לא העיפרון הכי מחודד בקלמר, או לא כל כך חכם, מוסיפים ברגש ש"יש לו ראש בטטה".
כל אלה גם יחד מראים את דעתנו אודות הפקעת הכתומה, שמתחפשת לתפוח-אדמה מתוק ולדעתנו, רק כדי שתוכל להתגנב לצלחת מבלי שישימו לב.
על מנת לנקות את שמה של הבטטה ולהעניק לה את התארים הראויים לה, יצאנו לתור אחר עובדות שונות הקשורות לשורש הכתום.
עובדות אודות הבטטה
ירק המשתייך למשפחת הסולנים
למרות המראה שלה ולמרות שבאנגלית מכנים אותה sweet potato כלומר תפוח אדמה מתוק, הבטטה איננה תפוח אדמה.
למרות ששניהם ירקות שורש הם באים ממשפחות שונות הבטטה שייכת ללפופית ממשפחת החבלבליים, ותפוחי האדמה ממשפחת הסולנים.
היא מלווה את האדם עוד משחר ההיסטוריה
2. מקור הבטטה במרכז ודרום אמריקה, וישנם סימוכין מחקריים לכך שבטטות גדלו ביבשת אמריקה כבר לפני 35 מיליון שנים!
ירק בריא שניתן בקלות לשמור בבית
אין צורך להכניס בטטות למקרר ואין הכרח לקלוף אותן.
ניתן לאפסן אותן בסל הירקות ולשפשף היטב את קליפתן לפני הבישול.
כדאי לדעת: גם לקליפות הבטטה יש איכויות תזונתיות.
כל כך טעימה שחבל לפספס ולו פירור
הידעתם? אפשר לאכול את כל הצמח, העלים, הנבטים והגבעולים ולהשתמש בהם כתוספת לקציצות, או כעשב תיבול לתבשילים.
באופן הזה, ממצים את הבטטה במלואה ונהנים משפע של יתרונות בריאותיים.
עשירה בנוגדי חמצון
הבטטה עשירה בנוגדי החמצון בטא-קרוטן, שמסייעים לספיגת רמות ויטמין A בדם, במיוחד אצל ילדים.
בטא-קרוטן הוא נוגד חמצון הקיים בדרך כלל בירקות כתומים, בגוף הוא הופך לוויטמין A ומשמש ליצירת קולטנים בעיניים המזהים אור.
הצבע שלה זה רק קוסמטיקה
הבטטה בדרך כלל כתומה, אבל ניתן למצוא אותה גם בצבעים נוספים, כמו לבן, אדום, ורוד, סגול, צהוב וסגול.
אני מבטיחה לכם שאת היתרונות הבריאותיים של הבטטה תמצאו בכל גווניה השונים 🙂
הכירו את הפחמימה
הבטטה בינונית מכילה פחמימות, כשהמרכיב העיקרי הוא עמילנים, המהווים 53% מתכולת הפחמימות.
עשירה בסיבים מסיסים ובלתי מסיסים
הבטטה עשירה בסיבים מסיסים כפקטין (רב-סוכר המצוי בדופן התא בתאים צמחיים), היכולים להגביר את השובע, להפחית את צריכת המזון ולהפחית עליות סוכר בדם על ידי האטת עיכול הסוכרים והעמילנים.
ובלתי מסיסים כתאית, צריכה גבוהה של סיבים בלתי מסיסים נקשרה לסיכון נמוך יותר לסוכרת ובריאות מעיים טובה יותר.
הסיבים תזונתיים תורמים רבות לשיפור בריאות המעיים והעיכול. תכולת הסיבים הגבוהה בבטטות מסייעת במניעת עצירות אצל ילדים ומבוגרים כאחד.
מפחיתה את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם
מחקרים מצביעים על כך שהסיבים ונוגדי החמצון המצויים בבטטות עוזרים להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מכילה מגוון עשיר של וויטמינים
הבטטה מכילה בטא קרוטן, ויטמין C, ויטמין B6 ויטמין B5 וויטמין E
ואשלגן.
וויומינים אלו חיוניים לבריאות העור והשיער. ויטמין C מסייע בסינתזה של קולגן שהוא החלבון המבני העיקרי של העור.
מחקרים רבים גם הראו כי ויטמין C מכיל תכונות אנטי דלקתיות. כלומר הבטטה מסייעת לטיפול בבעיות עור שונות
שוקלים לגוון מהבטטה הכתומה? לכו על הסגולה!
הבטטה הסגולה נחשבת ליעילה בהפחתת דלקות, במניעת מתחים נפשיים ומסייעת לתפקודו התקין של המוח.
התייעצו איתי
שמי יעל בן חור, בעלת קליניקה לטיפולי רפואה משלימה. את האבחון הראשוני אני עורכת באמצעות האירידיולוגיה – שיטת אבחון באמצעות סקירת קשתיות העיניים, ולאחר מכן כנטורופתית מוסמכת, אני בונה תפריט המותאם באופן אישי לצרכי המטופל/ת.
בכל שאלה והתייעצות בנושא בניית תפריט תזונתי נטורופתי, אני מזמינה אתכם ליצור איתי קשר טלפוני או להשאיר לי פנייה באתר.