לוויטמינים ולמינרלים חשיבות משמעותית לתפקודי הגוף התקינים שלנו. החל מחיזוק המערכת החיסונית הכללית ועד צמיחה והתפתחות תקינים. מחסור בוויטמינים ומינרלים עלול לגרום להפרעות בריאותיות שונות עד כדי חולי ונזקים ממשיים.
מטרת המאמר שלפניכם לתת לכם אינדיקציה ראשונית בלבד לסימנים ואותות שעלולים להצביע על מחסור ברכיבים חיוניים אלה. כמובן שאין המאמר מהווה תחליף לבירור מעמיק, במקרה ואתם חווים את התסמינים, מטרתו לעורר את המודעות.
תפקיד התזונה
לתזונה תפקיד משמעותי בהגנה על גופנו, בשמירה על בריאותו ותפקודו התקין. תזונה מאוזנת תעניק לגופינו את כל רכיבי התזונה החיוניים לתפקוד תקין ובהם, חילוף החומרים, המערכת החיסונית, גדילה, שמירה על מאזן סוכרים ועוד.
כשהתזונה איננה מאוזנת הגוף עלול לחוות חסרים המובילים לתופעות המעידות על כך שהוא מאותת – חסר לי.
תסמינים המעידים על מחסור בוויטמינים ומינרלים
עייפות יתר ו/או חולשה
אחד הסימנים הראשונים למחסור בוויטמינים ומינרלים – אבדן אנרגיה ועייפות מתמשכת. כל משימה, ולו גם הפשוטה ביותר מעוררת עייפות תהומית בלתי מוסברת.
נשירת שיער
נשירת שיער מוגזמת עלולה להוות סמן למחסור בוויטמינים ומינרלים. יש להם תפקיד משמעותי בהגנה על זקיק השערה. שיער חלש ושביר, עם נשירה מוגזמת – אות וסימן למחסור ברכיבים תזונתיים חיוניים.
חיוורון וציפורניים שבירות
וויטמינים ומינרלים חיוניים לשמירה על בריאות העור והציפורניים. מחסור ברכיבים תזונתיים חשובים אלה גורם לעור לאבד ברק וגמישות ולהיראות חיוור, ולגרום לציפורניים לאבד את חוזקן.
חולשה כללית והתכווצויות שרירים
התכווצויות שרירים וחולשה מעידים לא אחת על מחסור במינרלים מסוימים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום, אשר להם תפקיד חיוני בתפקוד השרירים והתכווצותם. התכווצויות שרירים תכופות או חולשה, עלולים להוות סימן למחסור.
"הצטננויות" חוזרות ונשנות
מחסור בוויטמינים ומינרלים מחליש את המערכת החיסונית (וראו גם כיצד לחזק אותה במאמר הבא) וגורם לזמן התאוששות ארוך יותר, גם מהמחלה הקלה ביותר.
ריפוי איטי של רקמות
וויטמינים ומינרליים חיוניים לייצור קולגן ולתיקון רקמות. מחסור בוויטמינים ומינרלים עלול להשפיע על תהליך הריפוי של פצעים. חתך, או פגיעה אחרת ברקמות יחלים באיטיות.
ריכוז וזיכרון
לוויטמינים ולמינרלים חלק חשוב בתפקודו התקין של המוח. מחסור ברכיבים תזונתיים עקרוניים עלולים לגרום לקשיים בריכוז, ובזיכרון ולפגיעה ממשית ביכולת הקוגניטיבית.
לקריאה נוספת: השפעת התזונה על הריכוז, הקשב ומצב הרוח
לסיכום
תזונה מאוזנת חשובה ביותר לבריאותו הטובה של האדם.
כל חוסר איזון בתזונה עלול להוביל לצריכה עודפת או לא מספקת של חומרים מזינים מסוימים. צריכה לא מספקת של רכיב תזונתי מסוים עלולה להוביל לתופעות בריאותיות שונות עד כדי מחלת מחסור. מחלות מחסור הן מחלות הנגרמות כתוצאה מהיעדר רכיבי תזונה חיוניים מסוימים, במיוחד ויטמינים ומינרלים, בתזונה של האדם לאורך תקופה ממושכת.
ניתן למנוע את מחלות המחסור על ידי תזונה מאוזנת, אכילת אגוזים, סויה, קטניות ורכיבים תזונתיים מזינים נוספים.
שמי יעל בן חור, נטורופתית, אירידיולוגית וקינסיולוגית. בכל שאלה והתייעצות בבניית תפריט תזונתי לשימור ושיפור בריאות הגוף, אני מזמינה אתכם להיוועץ עמי ולהגיע אלי לקליניקה. התפריט נבנה באופן המותאם אישית לכל מטופל ומטופלת.