האבץ – תפקיד ומקורות
האבץ הוא מינרל בעל חשיבות רבה להפעלת אנזימים רבים ולתפקודים ביולוגיים רבים נוספים. אנזים הוא זרז תגובות כימיות זעיר האחראי על ביצוע פעולה אחת קטנה וחשובה, ממכלול הפעולות הנדרשות לקיום התא.
מאחר וגוף האדם אינו מייצר אבץ וגם אינו מסוגל לשמר אותו לאורך זמן, יש הכרח להשיגו דרך המזון.
מה תרומתו של האבץ?
צמיחה ומערכת חיסונית
האבץ תורם לתהליך הצמיחה בילדות ולתמיכה במערכת החיסון.
חוסר באבץ יחליש את מערכת החיסון ויחשוף את הגוף לזיהומים ומחלות שונות.
שמירה על העור
לאבץ תפקיד משמעותי בשמירה על העור, ובמקרים שישנם פצעים שונים שאינם נרפאים, מתגלה שקיים מחסור באבץ.
לעומת זאת, כשישנה רמת אבץ תקינה, הוא ממלא תפקיד משמעותי במניעת זיהומי עור וריפוי מהיר ויעיל יותר של פצעים וחבורות. הוא מסייע להקלה במקרים של אקנה, ובמקרים של אקזמה.
טיפול בשלשול
תוספת אבץ מקלה על שלשולים ומקצרת את זמן ההתקף.
נוגד חמצון
לאבץ יש תכונות נוגדות חמצון ונמצא קשר בינו לבין מניעת מחלות כמו מחלות כלי הדם, הלב, סוכרת סוג 2 ולחץ דם גבוה.
מניעת דלקות
בשל היותו בעל תכונות נוגדות חמצון, הוא מפחית בצורה משמעותית רמות של חלבונים דלקתיים.
מניעת אוסטאופרוזיס
לאבץ תפקיד חיוני ביצירת העצמות. אמנם לא ברור אם תוספת אבץ יכולה למנוע את המחלה, אבל כן ברור שמחסור באבץ עלול לפגום בצפיפות העצם.
ומנגד, עודף באבץ
למרות שישנם שפע מזונות עשירים באבץ, ישנם אנשים שלוקחים תוספי אבץ מבלי לבדוק אם הם זקוקים להם ומבלי לבדוק מהי הכמות הנדרשת לגוף.
עודף באבץ, בדיוק כמו מחסור, עלול לגרום לתופעות לוואי קשות כמו:
- בחילות
- הקאות
- כאבי ראש
- ירידה בתפקוד המערכת החיסונית
- ועוד.
אחת התופעות היותר מסוכנות בשל עודף אבץ – היא ספיגת הברזל.
אילו מזונות עשירים באבץ?
ישנם מגוון מזונות עשירים באבץ אותן ניתן לצרוך כדי ליהנות מן המינרל החשוב הזה, וכמובן – מבלי לקבלו במינון גבוה יתר על המידה. בין היתר ניתן למנות:
- בשר בקר
- בשר הודו ועוף
- סלמון
- קטניות שונות
- זרעים ואגוזים
- ביצים
- שיבולת שועל
- קינואה
- סלק
- פטריות
- אפונה
וכמובן שניתן לשלב בין המצרכים השונים כדי ליצור תבשילים, וליהנות משפע של טעמים 🙂
לסיכום
אבץ נחוץ לסינתזת DNA (שכפול החומר התורשתית) תפקודה של מערכת החיסון, חילוף החומרים והגדילה.
די בדוגמאות אלו כדי להבין את מידת נחיצותו לגופנו.
מכיוון שתוספי אבץ במינון גבוה עלולים להוביל לתופעות לוואי מסוכנות, חשוב להיצמד להמלצות ולקחתם רק בעת הצורך. בימות שגרה, מומלץ לצרוך את האבץ מהמזון שאנחנו צורכים בלאו הכי ביומיום.
שמי יעל בן חור, נטורופתית מוסמכת, אירידיולוגית ומטפלת ברפואה משלימה. לבניית תפריט נטורופתי אישי,