מהם רדיקלים חופשיים?

תוכן עניינים

מהם רדיקלים חופשיים?

שומעים עליהם קוראים עליהם, אבל האם אנחנו באמת יודעים מי הם אותם "רדיקלים חופשיים"? מה רע בחופש? האם הם באמת כל כך רעים כל הזמן או שאולי רק חלק ממנו? ואולי יש גם רדיקלים חופשיים טובים שאנחנו זקוקים להם?

רדיקלים חופשיים הם תוצרי לוואי בגופנו. מולקולות שחסר להן אלקטרון ולכן הן תגובתיות מאד לאינטראקציה עם מולקולות אחרות. במהלך תקין של גוף בריא, מולקולות אלה מיוצרות בגופינו בכמויות קטנות, כחלק ממהלך תקין לחלוטין של תפקודי התאים, לשם תגובה חיסונית או ייצור אנרגיה. כלומר, בעיקרון יש לרדיקלים החופשיים תפקידים חיוניים לגופנו. אך, ישנם גם רדיקלים חופשיים חיצוניים.

רדיקלים חופשיים חיצוניים נוצרים מהשפעות חיצוניות כמו חשיפה לכימיקלים מזהמים, זיהום, אלכוהול, תרופות, ומתח. גם לקרינת UV השפעה על כמות הרדיקלים החופשיים בגוף ואפילו, תאמינו או לא, פעילות גופנית גורמת להיווצרות רדיקלים חופשיים. אבל אתם זוכרים כן? לא כל הרדיקלים החופשיים הם רעים.

עודף ברדיקלים חופשיים

עודף ברדיקלים חופשיים, או רדיקלים חופשיים במקומות לא רצויים, עלול לגרום ללחץ חמצוני. מחקרים מצביעים על כך שלחץ חמצוני, לאורך תקופה ארוכה, גורם לשיבושים במערכות הגוף השונות, כשהרדיקלים החופשיים תוקפים מולקולות חשובות בגוף האדם כמו חלבונים ושומנים.

עודף רדיקלים חופשיים עלול להוביל למחלות לב וכלי דם, סרטן ופגיעה במערכת העצבים. ה-DNA הוא אחד החלבונים החשובים ביותר בגופנו וגם הוא עלול להינזק מרדיקלים חופשיים. פגיעה שכזו ב DNA מובילה למעבר של מידע שגוי במהלך חלוקת התא.

אז זה טוב או רע?

כמובן שאנחנו לא רוצים שלא יהיו לנו בכלל רדיקלים חופשיים בגופנו, כבר ברור לנו שיש להם תפקיד משמעותי בשמירה על בריאותנו, אבל אנחנו בהחלט מעדיפים שיהיו כמה שפחות רדיקלים חופשיים חיצוניים בגוף, אם בכלל. 

מה עושים, איך מתגוננים מהרדיקלים החופשיים החיצוניים

נוגדי חמצון

נוגדי חמצון מנטרלים רדיקלים חופשיים כשהם תורמים את אחד האלקטרונים שלהם לרדיקלים החופשיים ומנטרלים את הרצון שלהם לשדוד אלקטרונים ממולקולות אחרות. 

תרומה נדיבה זו של אלקטרון הופכת את הרדיקלים החופשיים ליציבים.

תזונה

תזונה, תזונה ושוב תזונה 🙂

נוגדי חמצון נמצאים בירקות ובפירות, באגוזים, שוקולד מריר, עשבי תיבול, הכלורופיל בירקות עלים והכורכומין שבכורכום, בדגנים מלאים ובחלבונים רזים.

פעילות גופנית

עיסוק בפעילות גופנית מגביר את ההגנה הטבעית של נוגדי החמצון בגוף.

גם אם אינכם חובבי ספורט אל דאגה. מספיקה פעילות גופנית ולו בעצימות מועטה, כדי לתרום לגופנו ולסייע בחיזוקו.

הגנה על העור

עור גופנו חשוף לגורמים סביבתיים היוצרים רדיקלים חופשיים.

שימוש בקרם הגנה והימנעו מחשיפה מוגזמת לשמש יגן על גופנו מפני רדיקלים חופשיים חיצוניים.

לסיכום

לרדיקלים החופשיים אמנם יצא שם רע, אבל במאמר שלפנינו למדנו להכיר כי החברה הרעים הם הרדיקלים החופשיים החיצוניים. 

ניתן להתגונן מפניהם במגוון דרכים שונות ובהן הימנעות מאוויר מזוהם ככל האפשר, מזון ודגנים מרוססים, חומרי ניקוי אגרסיביים ניהול מתחים, פעילות גופנית ותזונה נכונה.

שמי יעל בן חור, אירידיולוגית, נטורופתית ומטפלת בפרחי באך וצמחי מרפא. בכל שאלה והתייעצות, אשמח לסייע.

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

טיפולים נפוצים: