מהם אנזימי עיכול?

תוכן עניינים

כל התהליכים הביולוגיים המתרחשים בכל האורגניזמים החיים הם תגובות כימיות, שרובן מווסתות על ידי אנזימים. האנזים הוא חומר הפועל להגברת קצב התגובה, מבלי שהוא עצמו משתנה תוך כדי כך.

האנזימים אם כן הוא זרז, באורגניזמים חיים, שתפקידו לווסת תגובות ביוכימיות על ידי כך שנוצרת תגובה כימית בינם לבין המגיב. ללא האנזימים רבות מהתגובות הנחוצות כל כך לא היו מתרחשות בקצב הנכון.

הם מזרזים את חילוף החומרים, שימור האנרגיה, בניית תאים ועוד.

אנזימי העיכול

אנזים עיכול הוא חלבון שעוזר בפירוק המזון. התגובה הכימית הזו נקראת הידרוליזה.

אנזימי העיכול מופרשים על ידי בלוטות הרוק והתאים המצפים את הקיבה, הלבלב והמעי הדק.

תפקידם – לסייע לגוף לעכל את המזון על ידי פירוקן של המולקולות הגדולות המכילות חלבונים, פחמימות ושומנים למולקולות קטנות יותר, כדי להקל על ספיגת החומרים המזינים מהם בדם והולכתם בגוף.

מקור אנזימי העיכול

אנזימי העיכול משתחררים כאשר אנחנו רעבים, מריחים וטועמים את המזון וכמובן בזמן עיכול המזון.

מזונות שונים נעזרים באנזימי עיכול מסוימים על מנת לפרקם.

לעתים ישנו מחסור באנזימי עיכול, בדרך כלל כתוצאה מבעיות בלבלב, שאחראי על רוב אנזימי העיכול המרכזיים, אך ניתן באמצעות תזונה מותאמת, תוספי מזון ותוספי אנזים לטפל במצב.

ישנם מספר סוגים של אנזימי עיכול ולכל אחד מהם פעולה ספציפית:

  • אנזימים פרוטאוליטיים – הממירים חלבונים לחומצות אמינו ופפטידים.
  • אנזימים גליקוליטים – הממירים פחמימות לגלוקוז.
  • אנזימים ליפוליטים – הממירים שומנים לחומצות שומן.

אנזימי עיכול מיוצרים על ידי איברים שונים של מערכת העיכול

העיכול מתחיל כבר בפה, כשעמילאז, שנמצא בבלוטות הרוק שלנו, מבצע הידרוליזה של העמילן.

הקיבה מפרישה פפסין – חומר המפרק חלבונים לפפטידים (שרשרות אמינו)

המעי מייצר לקטאז – המפצל את הלקטוז לסוכרים פשוטים המשמשים את הגוף לצורך אנרגיה

והיצרן הגדול מכולם הוא הלבלב, שמסנטז חלבונים, עמילאז וליאז.

  • עמילאז – מפרק עמילנים לסוכרים
  • לקטאז – מפרק לקטוז – הסוכר הנמצא בחלב ומוצריו – לסוכר פשוט
  • פפסין – מפרק חלבונים

מחסור באנזימי עיכול סיבות ותוצאות

ייצור לא מספיק של אנזימי עיכול עלול לגרום לבעיות בריאות שונות כמו סוכרת, אוסטאופורוזיס, אלרגיות, ומחלות עור.

הסיבות למחסור באנזימי עיכול

  • תפקוד לקוי של איברי העיכול, במיוחד הלבלב – היצרן העיקרי והחשוב של אנזימי העיכול
  • הפרשת אנזימי העיכול פוחתת עם הגיל.
  • תזונה לא מאוזנת רווית שומן טראנס
  • תרופות המשבשות את פעילות אנזימי העיכול.
  • לעיסה לא מספקת של המזון מקשה על פירוק העמילן על ידי העמילאז הכלול ברוק.

פתרונות למחסור באנזימי עיכול

תוספי תזונה המכילים אנזימי עיכול תחליפיים יכולה להפחית בהפרעות העיכול, או לפחות להקל על אנשים הלוקים במחסור באנזימי עיכול. התוספים הללו יכולים להופיע בצורת גלולות, אבקות או נוזל.

ישנו מגוון מזונות, המכילים כמות טבעית של אנזימי עיכול שעשויים לסייע בעיכולם של חומרים מזינים מסוימים. כדאי לאכול אותם חיים על מנת לשמור על האנזימים הצמחיים שבהם.

בין המזונות הללו:-

  • לפירוק פחמימות מעמילנים לסוכר פשוט – מנגו, בננה, דבש, אבוקדו
  • לעיכול חלבונים – אננס, פפאיה, קיווי
  • לעיכול שומנים – אבוקדו, יוגורט

כדאי להקפיד על שתיה מרובה של מים להקלה על מיצי העיכול לפעול פעולתם.

לסיכום

אנזימי העיכול מופרשים על ידי בלוטות הרוק, התאים המצפים את הקיבה, הלבלב והמעי הדק.

ניתן לטפל במחסור באנזימי עיכול על ידי שינוי התזונה ו/או נטילת תוסף אנזימים ללא מרשם, או תרופות מרשם.

שמי יעל בן חור, מטפלת ברפואה משלימה, אירידיולוגית, נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא ופרחי באך. בכל שאלה והתייעצות, אני מזמינה אתכם להשאיר לי פניה באתר או ליצור איתי קשר טלפוני.

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

טיפולים נפוצים: