השפעת המזון על מצב הרוח - נוחות רגעית לעומת אושר מתמשך
לתזונה הנכונה תפקיד רב משמעות בהגנה ושמירה על בריאותנו הפיזית, אך אין זה תפקידו היחיד של המזון אותו אנחנו אוכלים.
למזון השפעה מרחיקת לכת גם על בריאותנו הנפשית. אין אדם שאינו חווה תקופות של לחץ או צער. די לנו בתקופה הקשה האחרונה, אותה אנחנו עוברים כעם שעובר טלטלה שלא ידע כמותה, כדי לדעת שאין לאן לחמוק מתחושות קשות. בתקופות לחץ שכאלה, רבות הפעמים ורבים האנשים אשר האוכל מהווה עבורם נחמה מסוימת ובצדק. באמת ובתמים ישנם מזונות, שיכולים להעניק לנו הקלה זמנית לשיפור מצב הרוח.
אבל, כמו שכולנו כבר יודעים – תחושת ההקלה הזו מתחלפת מהר בתחושת הלחץ ואנחנו חוזרים אל המזווה הקרוב וחוזר חלילה. לעומת אותם מזונות המספקים הקלה מיידית אך קצרת מועד, ישנם מזונות אחרים שבאמת ובתמים יודעים לספק לנו הקלה חיובית מתמשכת.
במאמר שלפניכם ננסה לעמוד על ההבדלים בין מזונות מנחמים לרגע למזונות ששומרים ביציבות על מצב הרוח ובריאותנו הנפשית לאורך זמן.
מזונות מנחמים לרגע
מזונות מנחמים לרגע מעניקים לנו סיפוק מיידי והקלה נפשית מהירה. לעיתים, מפני שהם מזכירים לנו טעמים וריחות מזמנים טובים, לפעמים כי העיסוק של הבאת החטיף אל הפה, התנועתיות החוזרת – מרגיעה אותנו, ועוד.
למרות שדי ברור שכולנו יודעים מי הם אותם מזונות, בואו נעשה אתם היכרות ונבדוק מה בהם מעורר את אותה נחמה נדרשת כל כך.
1. מזונות שומניים ומלוחים
מעוררים ומעודדים שחרור כימיקלים מעוררי הנאה במוח ומעניקים לנו תחושת סיפוק רגעית.
על החבר'ה האלה נמנים המזון המהיר, הצ'יפס, החטיפים המלוחים למיניהם.
2. מזונות עתירי פחמימות וממותקים
מספקים זינוק מהיר ברמות הסוכר בדם. עליית רמת הסוכר בדם מספקת לנו עלייה זמנית ברמות האנרגיה ולתחושה כללית של הקלה במצב הרוח.
על החבורה הממריצה הזו נמנים (בין היתר) מאפים מתוקים מקמח לבן, לחם לבן, מיני מתיקה שונים, עוגיות טריות ועוד.
3. נחמה נוסטלגית
לכל אחד ואחת מאתנו יש ברשימה מזונות הקשורים לזיכרונות ילדות או נוסטלגיה. ההיכרות המוקדמת הזו והזיכרונות הטובים שמלווים את טעמם, מעניקים לנו נחמה רגעית. פה אנחנו כבר מדברים על רשימה כמעט אינסופית אבל היא תמיד תהייה רוויית סוכר ושומנים.
לצערנו המשותף, השפעתם של מזונות אלה איננה רק קצרת מועד, אלא תביא בעקבותיה תחושות נוספות של אי נוחות כמו רגשות אשם (אוף, מה הייתי צריך/ה את זה עכשיו) והופ חזרנו לנקודת ההתחלה. צריכה קבועה ועקבית של מזונות מנחמים לרגע עלולה לגרום להשפעות שליליות על מצבנו הנפשי גם בטווח הארוך.
מזונות לשמירה עקבית על מצב רוח חיובי
בניגוד לסיפוק המהיר, אותם מעניקים לנו המזונות המנחמים לרגע, קיימים בהשיג ידנו שפע מאכלים ומזונות שתרומתם לבריאותנו הפיזית והנפשית משמעותית וארוכת טווח.
מזונות עתירי חומרים חיוניים לגוף ומזינים כמו וויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ושומנים בלתי רוויים. הם מספקים את החומרים המזינים החיוניים לתפקודו התקין של המוח, מפחיתים דלקות ולחץ חמצוני, תורמים ליציבות במצבי הרוח ועוד.
בואו נעשה היכרות עם מזונות לשמירה עקבית על מצב רוח חיובי ונבדוק מה בהם שומר לאורך זמן על תחושת ההקלה.
1. ויטמינים ומינרלים
לעתים ישנם חסרים ברכיבי תזונה מסוימים שגורמים למצבי רוח קשים, או משתנים. בין רכיבי התזונה הללו אנחנו יכולים למצוא וויטמינים כמו ויטמין D, וויטמינים מקבוצת B ומגנזיום. תזונה יומית מוקפדת, מאוזנת ועשירה בהם עשויה לסייע בשמירה על מצב הרוח.
וויטמין D ניתן למצוא בדג סלמון, פטריות, טופו, חלב ומוצריו ועוד. וויטמינים מקבוצת B יש באפונה, אגוזים, דגנים מלאים וקטניות ומגנזיום בקטניות, ברוקולי, שוקולד מריר, חלב ומוצריו ועוד.
2. חומצות שומן אומגה 3
ידועות ומוכרות מחקרית כתומכות בתפקודי המוח ומסייעות בוויסות מצבי רוח. ניתן למצוא אותן בדגים שומניים כמו סלמון וסרדינים, אגוזי מלך ועוד.
3. פחמימות מורכבות
הפחמימה המורכבת מעניקה לנו אספקה קבועה של חומרים מזינים ואנרגיה הנדרשים כל כך ליציבות מצב הרוח.
היא נמצאת הדגנים מלאים, פירות וירקות.
4. חלבונים רזים
חלבונים מסייעים בוויסות נוירוטרנסמיטורים (משמשים להעברה של מידע בין תאי העצב) הקשורים למצב הרוח, כגון סרוטונין ודופמין. נמצאים במזונות כמו בשר רזה, ביצים, קטניות ומוצרי חלב.
5. מזונות מותססים - פרוביוטיקה
מזונות עשירים בפרוביוטיקה ידועים בהשפעתם הטובה על בריאות המעיים, ולבריאות המעיים ישנה השפעה על הרווחה הנפשית. מקורות – יוגורט, וירקות מותססים
שילוב של אורח חיים בריא, הקפדה על תזונה מאוזנת ונכונה, פעילות גופנית, שעות שינה סדירות (ראו גם טיפול טבעי בנדודי שינה) ושיטות לניהול מתחים (ראו איך להוריד לחץ נפשי באופן טבעי) יקלו עליכם לשמור על מצב רוח תקין לאורך זמן.
לסיכום
הבחירה בין מזונות מנחמים לרגע לבין מזונות ששומרים על מצב הרוח באופן עקבי מסתכמת בסופו של דבר בבחירה שבין ההקלה הרגעית הקלה, לבין ההקלה העקבית והמשמעותית.
אנחנו כבר ערים לכך שלמזון תפקיד מכריע בבריאותנו הכללית וניתנת לנו האפשרות לבחור בחירה מושכלת שתתמוך ותקל על מצב הרוח שלנו לטווח הארוך, תוך הקפדה על העדפת מזונות עתירי רכיבים תזונתיים חיוניים לטובת הגוף והנפש.
שמי יעל בן חור, מטפלת ברפואה משלימה. בהכשרתי נטורופתית, מטפלת בצמחי מרפא ופרחי באך ועורכת אבחונים אירידיולוגיים. בכל שאלה והתייעצות, אשמח להיות לכם לעזר.