טיפים לתזונה לאנמיה

תוכן עניינים

טיפים לתזונה לאנמיה

האנמיה היא מחסור בהמוגלובין. ההמוגלובין נמצא בתאי הדם האדומים ואחראי על הובלת החמצן בדם. במקרים של אנמיה, הדם אינו מעביר די חמצן וכתוצאה מכך משתבשת אספקת החמצן לגוף. עייפות, כאבי ראש, קוצר נשימה, סחרחורת, או דופק מהיר במהלך מאמץ קל, יכולים להיות סימנים לאנמיה. 

לאנמיה עשויות להיות סיבות שונות כשהשכיחות ביותר נגרמות בשל מחסור בברזל , מחסור בוויטמין B12 או מחסור בחומצה פולית, החשובים להיווצרות דם. הטיפול באנמיה תלוי בגורם. עירויי דם נחוצים בדרך כלל רק במקרים של אנמיה חמורה. אם קיים מחסור בברזל או מחסור בוויטמין B12, ניתן לתקן את המחסור בתזונה מתאימה או, לאחר ייעוץ, בתוספי מזון מתאימים. אם נגרמה האנמיה כתוצאה מדימום, למשל מכיב קיבה, מטפלים בגורם הדימום. במקרים של מחלות קשות אחרות האחראיות להיווצרות האנמיה, מטופלת המחלה עצמה.

מי נפגע ממחסור בברזל?

צמחונים וטבעונים חשופים מטבע הדברים לסיכון מוגבר ללקות באנמיה, זאת עקב הבשר (ובעיקר הבשר האדום) כמקור תזונתי העשיר בברזל. היעדר חלופה טובה או תוספי ברזל, יובילו אט אט לאנמיה.

נוסף לכך, ניתן למנות קבוצות גיל מסוימות שכן ילדים ונשים לפני גיל המעבר החוות שינויים פיזיולוגיים, אף הם חשופים לסיכון במחסור בהמוגלובין.

נשים בהיריון שגופן נדרש לספק את המשאבים הן לעצמו והן לעובר, ואף נשים מניקות עלולות לפתח אנמיה.

גם חולים הנוטלים תרופות ארוכות טווח עקב מחלה, עלולים לסבול מתופעות לוואי המתבטאות בעיכוב ספיגת הברזל.

מה עוזר נגד מחסור בברזל?

גוף האדם אוגר את הברזל. הוא מאוחסן בכבד, בטחול, במח העצם, בשרירים ועוד. 

במקרים של מחסור בברזל חייב הטיפול להמשך זמן ארוך על מנת לאפשר לגוף לחדש את מאגרי הברזל.

תזונה למחסור בברזל

שילוב מזונות עשירים בברזל בתזונה היומית היא הדרך הטובה ביותר למניעה ולטיפול במחסור בברזל. מזונות עשירים בברזל הם: כבד בקר, בשר בקר, שומשום, אגוזי קשיו, שיבולת שועל, תרד, משמש מיובש, אבוקדו ועוד. חשוב לדעת כי לא ניתן להסתפק במזונות עתירי ברזל על מנת להשלים את החסרים, מאחר וישנם מרכיבים שונים העלולים לקדם את ספיגת הברזל או לעכבו.

  • ויטמין C חיוני לעידוד והגברת ספיגת הברזל. ניתן למצוא וויטמין C ב:  דומדמניות שחורות, קיווי, פלפלים, פירות הדר וברוקולי. למאמר מקיף על מקורות לויטמין C >>>
  • ויטמין A תורם לחילוף חומרים תקין של ברזל. ניתן למצוא וויטמין A: במזון מן החי, בירקות ירוקים ובגזר.
  • ויטמין B12 – נחוץ, בין היתר, לייצור תאי דם אדומים, מחסור בוויטמין B עלול לגרום להתפתחות אנמיה. במקרה של מחסור בוויטמין זה נוצרת אנמיה כתוצאה מכך שתאי הדם האדומים גדולים מהרגיל ופעילותם נפגמת. תזונה מאוזנת הכוללת בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב, המהווים מקור טוב לוויטמין,B12  עשויה לפתור את הבעיה. למאמר מקיף על מקורות לויטמין B >>>

מזונות מהם כדאי להימנע בשל סיכון לאנמיה

ישנם חומרים המעכבים את ספיגת הברזל כמו יין אדום, תה שחור או ירוק.

כל מי שנוטל תוספי ברזל צריך להימנע ממשקאות אלה בערך שעתיים לאחר נטילת התוסף. 

כמו כן, גם קקאו , סלק, אורז, דגנים וסויה נחשבים לחוסמי ברזל.

לסיכום

לתזונה הנכונה תפקיד חשוב בטיפול באנמיה.

אכילת מזונות עשירים בברזל כגון בשר רזה, עלים ירוקים כהים וקטניות עשויה לסייע להעלות את רמות הברזל לרמות התקינות הנחוצות וכמובן להביא להתמתנות עד היעלמות של התסמינים הנלווים כגון עייפות וחולשה.

בנוסף, מזונות עשירים בוויטמין C כמו פירות הדר יכולים לשפר את ספיגת הברזל.

שמי יעל בן חור, נטורופתית, אירידיולוגית ומטפלת בצמחי מרפא ובפרחי באך. מזמינה אתכם להתייעץ איתי בכל שאלה.

התייעצו עם יעל

התייעצו איתי בכל שאלה

אני מזמינה אתכם/ן להתייעץ איתי:

עשוי לעניין אתכם:

מזונות שמרגיעים את הגוף

המתח נוכח בכל תחומי החיים המודרניים, ומחלחל אל תוך השגרה היומיומית. החל מלחצים הקשורים לפרנסה ולעבודה, ועד לשגרת היומיום המשפחתית והבינאישית. המתח הקבוע שאיננו מרפה

להמשך קריאה »

טיפולים נפוצים: