מהו לחץ הדם?
לחץ הדם הוא הכוח שמפעיל הדם כשהוא דוחף את דפנות העורק, כשהוא מוזרם מהלב אל כלי הדם. כוח זה נוצר עם כל פעימת לב.
"לחץ דם סיסטולי", סיסטולה – פעולת התכווצות מדורי הלב.
לחץ הדם מושפע גם מגודלן וגמישותן של דפנות העורקים. בכל פעם בה פועם הלב, נוצר בעורקים לחץ, כשהלב רגוע מתח העורקים נמוך יותר.
"לחץ דם דיאסטולי" – זמן ההרפיה של שריר הלב בין שתי התכווצויות.
הגורמים ללחץ דם גבוה
יתר לחץ דם יכול לנבוע משורה ארוכה של סיבות המשתנות מאדם לאדם:
- עודף מלח
- היעדר פעילות גופנית
- עודף משקל
- גנטיקה
- לחץ נפשי
- מחסור בשעות שינה
- קשיות כלי הדם שכתוצאה מכך הם מאבדים מהאלסטיות שלהם.
- ועוד
סימנים ליתר לחץ דם
ללחץ הדם הגבוה – כמעט ואין סימנים, אלא במקרים בהם לחץ הדם גבוה מאד, ואז יש לעתים כאבי ראש חזקים, כאב בחזה או אפילו שינויים בראייה.
למרבה הצער, למעט מודעות ובדיקות חוזרות ונשנות, וכן טיפול בנושא, אין כל דרך לזהות זאת באופן עצמאי.
הסכנות שבלחץ דם גבוה
יתר לחץ דם עלול לגרום לשבץ מוחי, התקף לב, אי ספיקת לב ומחלת כליות
על-כן, על אף שהוא איננו נותן את אותותיו בעת הנוכחית, הרי שעלינו לבחון כיצד לטפל בנושא למען בריאותינו בעתיד.
טיפול בלחץ דם גבוה
ראשית כל – שינוי בהרגלי החיים
ליתר לחץ דם טיפול טבעי המתחיל בראש ובראשונה בשינוי ההרגלים השליליים שלנו.
פעילות גופנית, וויתור על משקאות אלכוהוליים, שעות שינה סדירות, הפחתת לחצים גם על ידי טכניקות ההרפיה השונות, הפחתת משקל ותזונה מאוזנת, דלת נתרן וקלוריות ועשירה בסיבים תזונתיים.
אלו הם מגוון רחב של טיפים שקל לכתוב אותם, אולם בהחלט קשה ליישם.
אני ממליצה להתחיל באופן הדרגתי, וכמובן שלא תמיד לוותר על מנעמי החיים. ניתן לצרוך משקאות אלכוהוליים אולם בתכיפות ובמינון נמוך יותר, ניתן גם לצרוך מזונות שאינם בריאים – אך הכל מוכרח להיעשות באיזון. איזון זוהי מילת המפתח.
על הקשר בין תזונה ליתר לחץ דם
טיפול בלחץ דם גבוה עלול להיות לעתים מסובך ומאתגר, במיוחד כאשר התרופות אינן משפיעות או שהשפעתן פחותה מהצפויה
אחד הגורמים החשובים, שיש לקחת בחשבון, כשרוצים לשלוט בלחץ הדם היא תזונה נכונה.
ככל שהתזונה שלכם תהיה דלת שומן, כך ירד לחץ הדם שלכם.
- הפחתת נתרן – מחקרים מוכיחים כי הפחתה בכמות המלח היומית, תוביל להפחתה משמעותית בלחץ הדם, אצל אנשים עם לחץ דם גבוה
- תוספת אשלגן – האשלגן מפחית את השפעות הנתרן. ככל שאוכלים יותר אשלגן, כך מופרש יותר נתרן בשתן. האשלגן גם מקל על המתח שבדפנות כלי הדם, דבר שאף הוא כמובן, מסייע להוריד את לחץ הדם.
מזונות עתירי אשלגן הם בננות, בטטה, משמשים, מלונים, פטריות שזיפים, אבוקדו מוצרי חלב דלי שומן ועוד - פירות וירקות – תזונה עשירה בפירות וירקות עשויה להפחית את הסיכוי לפתח מראש לחץ דם גבוה. בוודאי שעם לחץ דם גבוה, רצוי לעבור לתזונה עשירה בהם (כמו אלה המצוינים למעלה)
- אגוזים – נמצא שאנשים שצרכו כמות גבוהה יחסית של אגוזים, הפחיתו כך את הסיכוי לפתח לחץ דם גבוה בהמשך. כדאי ורצוי להוסיף מספר אגוזים לתזונה היומית.
- מוצרי חלב דלי שומן – מחקרים מראים שאכילת מוצרי חלב דלי שומן, יכולים לסייע בהורדת לחץ הדם הסיסטולי. יתרה מכך, מחקרים טוענים שדיאטה דלת שומן שכוללת צריכת חלב גבוהה יחסית היו מועדים פחות לעליית לחץ דם. המחקר לא מצא קשר בין הסידן שבחלב להורדת לחץ הדם, אלא שכמויות האשלגן והמגנזיום הן שאחראיות לתוצאות משביעות הרצון.
- לוותר על בשר אדום – או לפחות להפחית אכילה של בשר אדום ואפילו של עופות
טיפול טבעי ביתר לחץ דם – סיכום דבר
לתזונה תפקיד משמעותי גם בשליטה על לחץ הדם וגם במניעת התפתחות לחץ דם גבוה.
תזונה בריאה, המתבססת על המרכיבים שהוזכרו במאמר זה, עשויה בהחלט להיחשב כטיפול לסובלים מלחץ דם גבוה בהווה, ולמנוע התפתחות לחץ דם גבוה אצל אחרים.