מתח נפשי הוא לא מילה גסה.
טבעי שנרגיש לחוצים מפעם לפעם: ריבוי מטלות, משימות שמתנגשות, דבר מה שאנחנו לא מצליחים לבצע כהלכה, אירועים שמטלטלים אותנו ועוד.
אז מדוע גם טבעי שנרצה להיות רגועים יותר?
תחושת לחץ נועדה לדרבן אותנו לבצע משימות. אפשר להסתכל על כך בצורה הרבה יותר היסטורית שלמעשה חוזרת עשרות אלפי שנים אחורה אל האדם הקדמון. ההתמודדות עם טורפים המאיימים על שלום האדם או לחילופין האקט של ציד, חייבו אותנו לתגובות מאוד מסוימות שידועות בשם "הילחם או ברח".
מוחנו אמנם התפתח רבות מאז, אך נותרו בו שרידים פרה-היסטוריים, וביניהם התגובה למטלות, בחינות בלימודים והיבטים רבים נוספים שהם אמנם מלחיצים, אך גם נתפסים על-ידו כגורמים המאיימים על חיינו.
מתי מתח נפשי מפסיק להיות דבר חיוני וטוב?
כמו בכל היבט בחיים, כאשר אנחנו מפריזים או לחילופין נמנעים יותר מדי מדבר מסוים, הרי שכל נקודת קיצון היא איננה טובה.
במקרה של מתח נפשי מתמשך, ניתן למנות אינספור מחקרים רפואיים שמציגים כיצד הלחץ מייצר תגובות פיזיולוגיות שונות בגוף שבין היתר מחלישות את המערכת החיסונית, גורמות לכאבי ראש תכופים (ראו גם מיגרנה של העין), מעלות את הסיכון ללקות במחלות לב ודם (ראו גם טיפול טבעי ביתר לחץ דם), וכן פוגעות בנו בהיבט המנטלי ומעודדות את היתכנותם של התקפי חרדה, תחושת תשישות נפשית והפרעות שינה.
אבל בואו נשים לרגע בצד את ההיבטים הפיזיים או המנטליים שנפגעים באופן הדרגתי, ונדבר על איכות חיינו פשוטו כמשמעו. אף פעם לא נעים להרגיש כל הזמן תחת איום מתמשך, ומוטב שנחליט להפשיל שרוולים, לשנס מותניים, ולסייע לגופנו ולנפשנו להתמודד עם גורמי לחץ בצורה יעילה הרבה יותר.
טיפול טבעי במתח נפשי
חשוב לי לציין כבר כאן שטכניקות הטיפול הטבעיות שאני מונה כאן אינן מהוות תחליף להתייעצות עם פסיכולוג או פסיכותרפיסט.
אם אתם חשים במצוקה עזה, הרי שגם ניתן לפנות למוקדי חירום שונים דוגמת ער"ן וסה"ר, המספקים מענה 24 שעות ביממה.
בטכניקות שלהלן אני משתמשת בטיפולי הרפואה המשלימה שלי עבור מטופלים שמלינים על לחץ נפשי מתמשך, ולעתים גם כאשר מטופלים באים עם תלונה מסוימת, נניח כאבי ראש, ובאבחון שנערך אצלי בקליניקה, נמצא שבין הגורמים לכאבי הראש, ישנם גם גורמי מתח.
1. ראשית, הוצאת גורמי המתח במידת האפשר
אני יודעת, זהו טיפ נדוש למדי, וייתכן ואין באפשרותכם להוציא את גורמי המתח כלל מן המשוואה.
אבל האם ניסיתם? בדקתם? אם עשיתם זאת על רגל אחת, אני ממליצה בחום לתת לזה ניסיון נוסף.
האם את או אתה זקוקים שבן או בת הזוג יסייעו יותר עם הילדים? ייתכן ומספר משימות רב יותר נופל על צד אחד? חשוב להעלות ולהציף נושאים כאלו.
האם אתם מוצאים את עצמכם מבצעים משימות בעבודה שאינן נוגעות לתחומכם רק כי אתם אוהבים לעזור? נסו לחשוב כיצד אתם עוזרים קודם לעצמכם.
האם יש אדם מסוים שהוא "רעיל" בחייכם? שהוא מכניס אווירה לא נעימה? אם הוא חשוב לכם, נסו לדבר איתו על כך. ואם לא, אז הרי שנסו לבחון כיצד תוכלו לצמצם את הפעמים שבהן תפגשו אותו.
אלו הן דוגמאות על קצה המזלג, אך אני בטוחה שהנקודה הובהרה. נסו באמת ובתמים לתת לזה צ'אנס.
2. טכניקות שמעודדות רגיעה
כדי להוריד לחץ נפשי באופן טבעי ניתן לרתום טכניקות מלאכותיות במידת מה שמאותתות לגופנו שאנו לא נתונים באמת במצב של איום קיומי.
- מדיטציה – פרקטיקה שנהוגה גם בטיפולים פסיכולוגיים וידועה בשם "מיינדפולנס". מדובר בטכניקה שמטרתה "לקבע" אותנו בהווה ולמנוע את הפעילות הטבעית של מוחנו שנודד במחשבותיו אל מה שהיה (נניח הבוס עצבן אותנו ואנחנו משחזרים את התרחיש בראש, לעתים גם מוסיפים דברים שלא היו), או מה שיהיה (נניח לא נצליח משימה מסוימת והבוס ירגיז אותנו).
דוגמה כיצד מבצעים מדיטציית מיינדפולנס:
– שבו על כיסא נוח ועצמו את העיניים
– קחו נשימה עמוקה והרגישו כיצד האוויר נכנס קר אל הגרון
– כיצד האוויר מנפח את בית החזה ומרים אותו
– נשפו והרגישו כיצד האוויר יוצא חם חזרה אל חלל החדר
– כיצד בית החזה יורד
כאן התרכזתם בתחושה הפיזית של גופכם והקדשתם לתחושה הזאת מחשבה. למעשה, חשבתם על משהו שמתרחש בזה הרגע בהווה, במקום שמוחכם נדד למחשבות של מה היה או מה יהיה.
מומלץ להתמיד במיינדפולנס, וישנם מחקרים רבים שמוכיחים כי מדובר בכלי חשוב ועוצמתי להפחתת חרדות וסטרס. - הרפייה נשימתית – דומה למיינדפולנס אבל שונה. במיידנפולנס אפשר גם להתרכז בהיבטים פיזיים כמו למשל לשבת על הכיסא, לעצום את העיניים ולהרגיש את משענת הכיסא כנגד הגב, המושב אל מול הישבן, או משענות הידיים אל מול המרפקים.
הפרייה נשימתית לעומת זאת לא מצריכה שנעצום את העיניים או שנתבודד בחדר לבד.
קחו נשימה עמוקה וספרו 7 שניות, עצרו את הנשימה במשך 5 שניות, ונשפו במשך 8 שניות. חזרו על כך 5 פעמים.
אפשר לבצע את הפרקטיקה הזו בכל מצב, וגם באמצע משימה וביצוע מטלה כזו או אחרת. - יומן "תודה" – נסו פעם ביום לכתוב במחברת 5 דברים שאתם מודים עליהם.
זה יכול להיות הכל, גם דברים מובנים מאליו. זו למעשה המטרה.
תודה על הבריאות, על הפרנסה, על הבילוי שהיה לנו בסוף השבוע, על החברים ובני המשפחה שמקיפים אותנו ועוד.
3. תוספי תזונה להורדת לחץ נפשי
במסגרת טיפולי הרפואה המשלימה שאני מציעה בקליניקה של הילה בטבע, אני רוקחת את תוספי התזונה באופן עצמאי, וכך גם מאפשרת טיפול המותאם באופן אישי.
לכן, קשה לי נורא למנות באופן מדויק את כל התוספים שבהם אני משתמשת, אך בהחלט אוכל לציין קומפלקס צמחי מרפא שנקרא אצלי רליX, ועליו אני ממליצה עבור כל מטופל ומטופלת.
רליקס הוא תוסף תזונתי שמבוסס על קומפלקס צמחי מרפא שונים שמטרתם להשפיע על גופנו פיזית ומנטלית, ולעודד מצב רוח חיובי ונינוח יותר.
היתרון הגדול של התוסף הזה הוא בכך שהוא עובד מהר מאוד (כ-20 דקות), ולאור זאת שהוא טבעי לחלוטין ולכן איננו כולל תופעות לוואי של טשטוש או עייפות.
אפשר ליטול אותו לפני בחינות, לפני נהיגה ולפני כל פעילות שמצריכה עירנות. העירנות איננה נפגעת או משתנה.
על התוסף תוכלו לקרוא יותר כאן, ורכישה אונליין ניתן לבצע כאן (אני עם זאת ממליצה כן להגיע למפגש ונתווה תכנית טיפול רחבה יותר שמבוססת גם על טכניקות הרפייה ותזונה).
הוא כולל: כשות, וורבנה, טיליה, קעורית, לבנדר, חרצית, מרווה ופסיפלורה.
4. תזונה להורדת לחצים נפשיים
אני נוהגת לומר את המשפט הנדוש אך נכון ש"מה שאנחנו אוכלים זה גם מה שאנחנו מקבלים".
תזונה מאוזנת ובריאה משפיעה לא רק על בריאותנו הפיזית, אלא גם המנטלית, וחשוב שניקח את המשוואה הזאת בחשבון.
- ויטמין B – קבוצת ויטמין B חשובה מאין כמוה, ובאפשרותה לקדם אורח חיים נינוח ושליו הרבה יותר. ויטמינים אלו לוקחים חלק ניכר בתהליכים חיוניים בגופנו, והם משפיעים על מערכת העצבים המרכזית וכן על תפקוד המוח. לצד תוספים של קומפלקס ויטמין B, ניתן למצוא את הוויטמינים הללו בפירות וירקות ירוקים וכן בדגנים מלאים דוגמת קינואה ואורז מלא.
- אומגה 3 – חומצות שומן אלו גם הן נחשבות למהותיות באשר לתהליכים חיוניים שונים המתרחשים בגופנו. הן מסייעות להפחית את הפרשתם של הורמונים המגבירים תהליכים דלקתיים שונים, וכן מיטיבות עם המערכת החיסונית. ניתן למצוא אומגה 3 במאכלי ים רבים.
- הימנעו מצריכה מופרזת של אלכוהול וקפאין, ואם ניתן, אז הרי שמומלץ להמעיט איתם כמעט באפן מוחלט. חשוב גם לבצע בדיקה אלרגנית, ולעתים ניכר שתגובות אלרגיות שונות מקדמות גם תחושות מתח ולחץ נפשי. אני ממליצה פעמים רבות פשוט להוציא את מאכלי החלב מן התפריט התזונתי שלנו. כמו כן, חשוב להימנע ממזונות מעובדים וכן מזונות הכוללים פחמימות פשוטות.
5. פעילות גופנית
גם פעילות גופנית מועטה תעזור לכם באופן ניכר.
אימונים ספורטיביים מסייעים להפריש הורמונים שמעודדים תחושת אופוריה ושמחה. אחד מן החומרים שמצוינים במאמרים רבים הוא אנדורפין – מוליך עצבי במוח שממלא תפקיד חשוב בהפחתת כאבים ובקידום מצב רוח חיובי.
לצד זאת, פעילות גופנית גם מעניקה לנו תחושה שאנו מטפחים את גופנו, ומקדמת תחושה טובה הרבה יותר.
כמו כן, ספורט מקדם תחושת רעננות, מה שבהחלט משפיע על הביצועים שלנו ביום יום. כאשר אנחנו מבצעים משימה טוב יותר ויעיל יותר, הרי שהיא פחות מלחיצה.
ולסיכום אני מזמינה אתכם למפגש אצלי בקליניקה
שמי יעל בן-חור, אני מטפלת ברפואה משלימה, מאבחנת באמצעות אירידיולוגיה, מוסמכת בטיפולי נטורופתיה, קינסיולוגית ורוקחת בצמחי מרפא.
אם אתם מתמודדים עם מתח נפשי מזה זמן, ואתם מחפשים איך להוריד מתח נפשי בדרכים טבעיות, אשמח לקבוע אתכם פגישה ולבחון את דרך הטיפול שתותאם עבורכם באופן אישי.
לייעוץ ראשוני ללא עלות, ניתן ליצור עמי קשר טלפוני או להשאיר לי פנייה באתר, ואשוב אליכם בהקדם האפשרי.